У Кабміні пояснили, чому реформа управління в держбанках підвищить їх ефективність

У Кабміні пояснили, чому реформа управління в держбанках підвищить їх ефективність

Укрінформ
Кабмін схвалив проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей управління державними банками",  який передбачає зміну принципів корпоративного управління держбанками.

Про це повідомляється на Урядовому порталі.

«Проектом закону передбачається, що наглядова рада державного банку буде складатися із семи членів, з яких п'ять членів будуть незалежними, а два члени - представниками держави, один з яких призначається за пропозицією Президента України, інший - за пропозицією Кабінету міністрів. Законопроект визначає чіткі критерії незалежності членів наглядової ради та порядок їх відбору за допомогою міжнародно-визнаної рекрутингової компанії на умовах прозорого конкурсу», - йдеться в повідомленні.

Відбір претендентів на посади членів наглядової ради державного банку буде проходити через конкурсну комісію, яку утворює Кабінет Міністрів України. До складу комісії входять три представники від Президента України та три представники від Кабінету Міністрів України. Претенденти на посади незалежних членів наглядової ради державного банку визначаються через конкурсний відбір, виключно із числа кандидатів, відібраних на умовах відкритого конкурсу компанією з добору персоналу. Ця компанія повинна мати не менш як десятирічний міжнародний досвід надання послуг з добору керівного складу провідних світових банків. 

Читайте також: У ПриватБанку нема чого продавати, його можна тільки подарувати - НБУ

Члени наглядової ради виконуватимуть свої функції на платній основі, що дозволить залучити до наглядових рад державних банків професійних менеджерів банківського сектору. У наглядовій раді будуть утворені комітети з питань аудиту, комітет з питань ризиків та комітет з питань призначень та винагород посадовим особам. 

До Комітету з питань аудиту увійдуть виключно незалежні члени наглядової ради державного банку. 

До Комітету з питань ризиків та з питань призначень та винагород посадовим особам увійдуть переважно незалежні члени, які і очолять ці комітети.

Окрім цього законопроект передбачає: докорінну зміну принципів та механізмів корпоративного управління державними банками, управління банками поза політикою, підвищення якості прийняття рішень в державних банках, підвищення конкурентоспроможності та ефективності діяльності державних банків та створення передумов для потенційного залучення іноземних інвесторів в капітал державних банків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-