ФГВФО повторно виставляє на торги кредити банку «Надра»

ФГВФО повторно виставляє на торги кредити банку «Надра»

Укрінформ
Фонд гарантування повторно виставляє на торги права вимоги за кредитами ПАТ КБ «Надра», що забезпечені недобудованим ТРЦ "Республіка" в Києві за 1,57 млрд грн. 

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

«Один із найдорожчих лотів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - права вимоги за кредитами ПАТ КБ «Надра», у забезпечення за якими передано найбільший в країні недобудований торговельно-розважальний центр (м. Київ, вул. Велика кільцева, 1, 1а, 1в) - виставлено на повторні торги», - йдеться в повідомленні.

Аукціон відбудеться 5 жовтня у системі «ProZorro.Продажі». Стартова ціна реалізації - 1,57 млрд грн. Ознайомитися із матеріалами кредитних справ можна у віртуальній кімнаті даних Фонду. Одним лотом на торги виставляються права вимоги за двома кредитами, що перебувають на балансі ПАТ КБ «Надра». Компанії-позичальники ведуть господарську діяльність у сферах «будівництво» та «надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна». На початок серпня цього року загальна заборгованість за кредитами склала 2,59 млрд грн.

При цьому у забезпечення за договорами передано майнові права на об'єкт незавершеного будівництва, а саме - багатофункціональний торговельно-розважальний комплекс з паркінгом. Заплановане розміщення 450 магазинів, зони розваг площею 22 тис м2 та паркінгу на 4000 авто, робить цей проект найбільшим ТРЦ у столиці. Зводиться ТРЦ на перехресті найбільших транспортних артерій Києва - за адресою вул. Кільцева дорога, 1, 1а.

Крім того у заставі банку - іпотека трьох земельних ділянок, загальною площею 15,72 га, та майнові права за попередніми договорами оренди торгівельних площ у ТРЦ.

Читайте також: ФГВФО: "Голландські аукціони" розпочнуть з продажу активів "Ерде Банку"

Нагадаємо, банк "Надра" був оголошений неплатоспроможним у лютому 2015 року. Його ліквідація почалася в травні цього ж року.

Нагадаємо, після ліквідації незалежні оцінювачі визначили вартість активів ПАТ "КБ" Надра "в 17% від заявленої вартості. 

Так, загальна балансова вартість активів ПАТ" КБ "Надра", включених до ліквідаційної маси становила 47,4 млрд грн. Ринкова вартість активів була визначена незалежними оцінювачами на рівні 7,9 млрд грн, що становить 17% від балансової вартості таких активів".

Акцептовані кредиторські вимоги склали 25 млрд. грн. Станом на 1 лютого 2017 року вкладникам банку виплачено гарантоване відшкодування на суму 3,7 млрд. грн.

У структурі балансової вартості активів кредитний портфель становить 92% (відповідно 43,5 млрд грн.), Основні засоби - 4% (1,8 млрд грн), інші активи - 4% (1,1 млрд грн).

97,2% кредитного портфеля, або 39 млрд. грн. за балансовою вартістю (за оціночною 5,7 млрд. грн), передано в заставу кредиторам за залученими коштами (кредити рефінансування НБУ і ДІУ, гарантовані Міністерством фінансів закордонні позики та інші).

За даними Фонду гарантування вкладів, 91% кредитного портфеля банку сформовано до 2009 року. Близько 73% портфеля фізичних осіб видано в іноземній валюті. Продуктова лінійка портфеля фізичних осіб: іпотечні кредити - 52%, під заставу землі - 27%, під заставу авто - 14%.

Кредитний портфель, сформований після 2011 року (виходу банку з першої тимчасової адміністрації), на 98% складався з кредитів юридичним особам, з яких 63% надано компаніям, пов'язаним з власником банку Дмитром Фірташем.

Основна заборгованість (2,2 млрд грн) банку складало фінансування будівництва ТЦ "Республіка" в Києві. Права вимоги за цим кредитом знаходяться в заставі НБУ і за погодженням із заставодержателем вперше були виставлені на продаж в березні 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-