Банки вийшли з

Банки вийшли з "мінусу" на мільярдні прибутки - НБУ

Укрінформ
Чистий прибуток після оподаткування платоспроможних банків України за січень-серпень 2017 року становив 3,43 млрд грн.

Про це сказав в. о. голови Національного банку України Яків Смолій у ході зустрічі із керівниками сорока найбільших банків України, повідомляє прес-служба регулятора.

«Маємо зберегти і посилити позитивні тенденції, які нині спостерігаємо у банківському секторі. Так, за вісім місяців 2017 року чистий прибуток після оподаткування платоспроможних банків становив 3,43 млрд грн. Радує, що навіть з урахуванням збитків двох великих банків, викликаних відрахуваннями в резерви, банківська система залишилася прибутковою», - сказав в. о. голови Національного банку.

Читайте також: Гонтарева до відставки буде у відпустці за власний рахунок

З його слів, стабільно зростають обсяги золотовалютних резервів: із початку року Національний банк викупив на ринку понад півтора мільярда доларів США. В той же час невеликі коливання на валютному ринку Національний банк згладжував, виходячи на ринок з інтервенціями.

Для зміцнення позитивних тенденцій має відновитися кредитування банками реального сектору економіки. Таке завдання, на думку Смолія, є пріоритетним для банків. 

«Ми розуміємо, що на заваді повноцінному відновленню кредитування стоять високі юридичні ризики, а також законодавчі перепони. Ці проблеми могли б бути вирішені за умови підтримки Верховною Радою важливих законопроектів з питань функціонування фінансового сектору. Це передусім законопроекти щодо захисту прав кредиторів та з питань банкрутства», - зауважив Смолій.

Він також нагадав очільникам банків про трансформацію моделі грошового обігу та поступовий перехід до делегованої моделі. 

«Новою моделлю передбачено, що логістичні питання обігу готівки, тобто її перевезення, зберігання та оброблення, здійснюватимуться агентами НБУ - комерційними банками та СІТ-компаніями», - сказав Смолій.

Нагадаємо, за шість місяців 2017 року чистий збиток банківської системи (платоспроможних на 1 липня банків) склав 1,85 млрд грн, тоді як за підсумками першого кварталу (з урахуванням коригувальних проводок на 15 травня) прибуток становив 4,1 млрд грн.

Головною причиною погіршення фінансового результату стало істотне зростання в II кварталі відрахувань банками у резерви - до 12,5 млрд грн, переважну частку яких сформували два банки - Приватбанк і Промінвестбанк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-