В Україні розробили механізм стимулювання промисловості до енергоефективності

В Україні розробили механізм стимулювання промисловості до енергоефективності

Укрінформ
Україна, відповідно до Національного плану дій з енергоефективності до 2020 року, має зменшити енергоспоживання у промисловому секторі на 25%.

Про це сказав голова Держенергоефективності Сергій Савчук на нараді в Комітеті ВРУ з питань ПЕК, що відбулася під головуванням народного депутата України, в.о. голови Комітету Олександра Домбровського, пише Урядовий портал.

«Промисловість – один з найбільш енергоємних секторів економіки. Наразі на нього припадає майже 33% кінцевого енергоспоживання. Водночас цей сектор має достатньо великий потенціал до енергозбереження. Відповідно до Національного плану дій з енергоефективності до 2020 року в Україні використання енергоресурсів у цій сфері потрібно зменшити на 25%», - пояснив Савчук.

За його словами, Держенергоефективності спільно з Українсько-Данським енергетичним центром розробило механізм стимулювання промислових підприємств до енергоефективності. Його суть полягає у спрямуванні коштів від вуглецевого податку на заходи з енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії на підприємствах.

Читайте також: У бюджеті-2018 на Фонд енергоефективності передбачається 400 мільйонів

Під час розробки механізму взято за основу кращий досвід 18 країн світу. Інструмент їхньої енергетичної та екологічної політики – висока ставка вуглецевого податку, що стимулює скорочувати енерговитрати та переходити на «чисті» джерела. Наприклад, у Данії укладено 750 угод між компаніями та Данським енергетичним агентством, відповідно до яких підприємства отримують пільговий податок та водночас впроваджують системи енергоменеджменту та проекти з енергоефективності.

За підсумками наради учасники дійшли згоди щодо необхідності створити робочі групи за участю урядовців та парламентарів для опрацювання зазначеного механізму стимулювання промисловості до енергоефективності, визначення його переваг та перспектив впровадження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-