Віце-прем'єри України та Молдови погодили в Одесі

Віце-прем'єри України та Молдови погодили в Одесі "дорожну карту" співпраці

Укрінформ
14-е засідання Міжурядової українсько-молдавської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва відбулося сьогодні в будинку прийомів Одеської облдержадміністрації.

Засідання відбулося під головуванням першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва і віце-прем'єр-міністра - міністра економіки та інфраструктури Республіки Молдова Октавіана Калмика. За підсумками засідання Кубів і Калмик підписали спільний Протокол і зробили заяви щодо перспектив розвитку взаємовигідного співробітництва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Минуло шість років, коли відбулося попереднє засідання сторін. Упродовж останнього півтора року ми започаткували новий формат відновлення конкретних пріоритетів у розвитку взаємовигідного співробітництва. Напередодні засідання члени комісій обох країн провели значну підготовчу роботу у восьми пріоритетних напрямках взаємодії, а ми ухвалили конкретні рішення з низки питань, які попередньо обговорювали нещодавно в Одесі керівники урядів України та Республіки Молдова", - зазначив Кубів.

Він поінформував, що "товарообіг між нашими двома країнами зріс за останні півроку майже на 35 відсотків. Це свідчить про правильно обрані акценти торговельно-економічної співпраці, і це співробітництво треба продовжувати і нарощувати".

За словами Кубіва, під час засідання комісії обговорено питання енергетики, технічного регулювання, цифрової економіки, торговельно-економічне співробітництво, дотримання вимог санітарії та фітосанітарії в межах басейну Дністра. 

"Продовжуємо співпрацю у рамках спорудження повітряної енерголінії 330 Квт "Новоодеська-Арциз", щоб забезпечити безперебійне енергопостачання у південних районах Одещини. Запропонували уряду Молдови долучитися до ініціативи транспортування природного газу в аверсному та реверсному режимах. Домовилися також про спільні дії заради інтеграції молдовської енергосистеми з континентальною енергосистемою Європи, створення спільних пропускних пунктів на кордоні тощо", - сказав віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України.

Сторони вважають "спільною золотою картою" співпрацю в аграрному і науково-дослідному секторах, що має забезпечити переробку агропродукції і створення продуктів додаткової вартості, додав Кубів.

Читайте також: Молдова, Україна і Грузія закликають розробити Дорожню карту вступу в ЄС

У свою чергу, віце-прем'єр-міністр - міністр економіки та інфраструктури Республіки Молдова Калмик поінформував, що "сторони домовились зміцнювати взаємовигідні торговельно-економічні зв'язки. На засіданні в конструктивному дусі обговорено питання, пов'язані з функціонуванням Дністровського гідровузла, проблеми екології. Погодили питання транспортного сполучення, проект угоди з питань лібералізації авіасполучення між нашими країнами".

Погоджену сьогодні "дорожну карту" буде додатково опрацьовано експертами урядів обох країн, щоб досягти раніше визначених пріоритетних результатів у розвитку торговельно-економічних відносин України та Молдови, підсумував Калмик.

Міжурядову українсько-молдовську комісію з питань торговельно-економічного співробітництва було створено у 1995 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-