НБУ не виключає перехідного періоду при запровадженні міжнародного стандарту фінзвітності

НБУ не виключає перехідного періоду при запровадженні міжнародного стандарту фінзвітності

Укрінформ
Процес впровадження Міжнародного стандарту фінансової звітності 9 є надзвичайно складним, тому не виключено, що банкам буде надано перехідний період для його запровадження.

Про це під час круглого столу на тему: "Перехід банків на Міжнародний стандарт фінансової звітності 9. Чим це загрожує українським банкам?" сказав директор Департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З приводу ефекту впровадження Міжнародного стандарту фінансової звітності, можу сказати, що ми отримали від більшості банків попередні розрахунки. Я б не хотів на сьогодні стверджувати, що немає жодного ефекту, з точки зору додаткового впливу на капітал, однак у нас є певні питання до окремих банків з приводу попередніх розрахунків. Я впевнений, що ці розрахунки будуть уточнюватись у деяких банках і ці уточнення будуть суттєвими протягом наступного року, тому і говорити про фінальні оцінки можна буде лише протягом І кварталу 2018 року», - сказав Ваврищук.

Читайте також: Смолій вважає, що "Укргазбанк" можна продати за 2-4 роки

Він зазначив, що НБУ буде спостерігати, що банки відображають у фінансовій звітності, оскільки надання попередніх результатів у неофіційному режимі НБУ - це одне відображення резервів у фінансовій звітності. Тому регулятор не виключає, що показники можуть відрізнятись від того, що банки надали НБУ протягом останніх кількох тижнів, «і ми будемо проводити кількісну оцінку впливу доформування резервів на капітал банків, і після того будемо приймати рішення, і робити висновки, чи потрібен банкам якийсь перехідний період для відображення приросту резервів у капіталі».

Ваврищук підкреслив, що НБУ готовий до діалогу з банками, однак лише після отримання результатів кількісних оцінок, які б ми сприймали як більш-менш надійні, однак це відбудеться в першому кварталі 2018 року.

«Процес впровадження 9 стандарту надзвичайно складний і банки будуть однозначно коригувати свої моделі протягом 2018 року, тому не виключено, що хтось з них вирішить, що вони від початку неправильно інтерпретували 9 стандарт, а комусь аудитори підкажуть, що треба змінити підходи», - наголосив Ваврищук.

Довідка. З 1 січня 2018 року банки повинні перейти на Міжнародний стандарт фінансової звітності 9 «Фінансові інструменти». Сьогодні МСФЗ обов'язкові для всіх суб'єктів господарської діяльності в 91 країні світу. Адже стандарти, які використовують десятки тисяч компаній та фінансових установ по всьому світу, дають змогу стати відкритими і прозорими. Мета введення цих стандартів - забезпечити порівнянність і зрозумілість для міжнародних інвесторів звітів суб'єктів господарської діяльності різних країн світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-