Держенергоефективності: переробка відходів зекономить 700 мільйонів кубів газу щороку

Держенергоефективності: переробка відходів зекономить 700 мільйонів кубів газу щороку

Укрінформ
В Україні щорічно вивозиться 10 млн тонн побутових відходів, якими, за умови використання в енергетиці, можна було б замістити 700 млн кубометрів газу щорічно.

Про це повідомив голова Держенергоефективності Сергій Савчук у ході зустрічі з головою представництва японської компанії «Марубені Корпорейшн» в Україні Акіямою Тецуо, під час якої обговорювалася актуальна в країні проблема утилізації відходів та значний потенціал використання цієї сировини для виробництва енергії. 

«Відходи – ще один важливий ресурс для генерації енергії. Щороку в Україні вивозиться 10 млн тонн побутових відходів. З них можна виробляти 3,5 млн Гкал тепла та 1,2 млрд кВт-год. електроенергії і, у результаті, заміщувати 700 млн кубометрів газу щорічно», - сказав Савчук. 

Читайте також: Проекти з енергоефективності в Україні зацікавили німецьких експертів

Голова агентства відзначив, що наразі у країні з метою виробництва енергії використовується лише 1,4% всіх відходів. Ще 5,6% проходять тільки процедуру сортування. Решта 93% відходів вивозиться на сміттєзвалища. 

«Прийшов час докорінно змінювати ситуацію та брати приклад із Швеції, де майже половина відходів переробляється для повторного використання, а інша половина стає джерелом енергії. На полігонах залишається лише 1% сміття», - наголосив Савчук. 

У ході перемовин Савчук ознайомив представників японської компанії із розробленою Держенергоефективності фінансовою моделлю перероблення 350 тис. тонн відходів у рік з повним використанням їх енергетичного потенціалу. Потужність об’єкту становитиме 4,5 МВт електроенергії та 41 МВт теплової енергії. Обсяг необхідних інвестицій становитиме близько 41 млн євро, а окупність проекту - від 5,5 років.

Довідка. Один з напрямків компанії «Марубені Корпорейшн» - інвестиції в енергетичні проекти, у тому числі з використанням відновлюваних джерел енергії, по всьому світу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-