НБУ: з травня інфляція перевищує початкові прогнози

НБУ: з травня інфляція перевищує початкові прогнози

Укрінформ
Починаючи з травня інфляція перевищує початкові прогнози НБУ, тому ймовірність відхилення від центральної точки цільового діапазону (8 плюс мінус 2%) більш суттєво, ніж передбачає поточний прогноз на рівні 9,1%.

Про це в інтерв'ю Е.П сказав в.о. голови Національного банку Яків Смолій.

«На жаль починаючи з травня інфляція перевищує наші прогнози. До її прискорення призвело подорожчання чотирьох груп товарів. Причини подорожчання - поза межами впливу монетарної політики», - сказав Смолій.

Він зазначив, що на сирі продукти споживання, насамперед фрукти і овочі, зросли ціни через несприятливі погодні умови як навесні цього року, так і в серпні. Крім того, були підвищені акцизні тарифи на тютюнові вироби, що так само підвищило індекс споживчих цін. Також на м'ясні та молочні продукти ціни пішли вгору. Це викликано скороченням їх пропозиції на внутрішньому ринку через те, що українські виробники почали постачати цю продукцію в єврозону, а обсяги виробництва не збільшилися.

Читайте також: Смолій вважає, що призначення нового керівника політику НБУ суттєво не змінить

«Отже, ми бачимо ймовірність відхилення від центральної точки цільового діапазону, який ми таргетуємо (8 плюс мінус 2%) більш суттєво, ніж передбачає наш поточний прогноз на рівні 9,1%. Важливо пам'ятати, що режим інфляційного таргетування спрямований на забезпечення зрозумілості та передбачуваності дій центрального банку і у випадку, якщо Нацбанк не потрапив у ціль, треба пояснити, чому так відбулося і що він зробить, щоб цієї цілі досягти», - додав Смолій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-