Смолій вважає, що призначення нового керівника політику НБУ суттєво не змінить

Смолій вважає, що призначення нового керівника політику НБУ суттєво не змінить

Укрінформ
В.о. голови Національного банку України Яків Смолій вважає, що призначення нового очільника НБУ не змінить суттєво політику регулятора, яку він зараз проводить.

Про це він сказав в інтерв'ю Е.П.

«Коли ми говоримо про незалежність центрального банку, то в тому числі повинні враховувати і так звані особисті рішення, які можуть прийматися тією чи іншою особою. Разом з тим, відповідно до закону про Національний банк, члени правління не можуть бути звільнені одночасно двоє, і не можуть бути звільнені за рішенням першої особи. Членів правління призначає і звільняє рада Національного банку», - сказав Смолій.

Читайте також: Нацбанк послабив гривню до 26,22

Він зазначив, що процес так вибудовано, що заступники призначаються на різні терміни, є каденція 5, 6 і 7 років - щоб була спадкоємність і одночасно не звільнилося декілька членів правління. Отже, голова не може кардинально змінити склад правління. 

«По-друге, щодо нормативних документів Національного банку, то одноосібне рішення тут взагалі не ухвалюється. У нас є дев'ять комітетів, два з яких ухвалюють самостійні рішення. Це комітет з управління активами і пасивами, інший - з нагляду. Всі інші комітети розглядають питання, які є в профільній діяльності цих комітетів. Для ухвалення рішень в подальшому пропозиції від комітетів виносяться на правління. Комітет - колегіальний орган і правління - колегіальний орган. Одна людина не приймає рішень», - сказав Смолій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-