Економіка України зростає, проте темп має бути значно вищим - Ліптон

Економіка України зростає, проте темп має бути значно вищим - Ліптон

Укрінформ
Світова економіка зміцнюється, і відновлення набирає обертів. Економіка України вже зростає, проте країна потребує набагато більш швидких темпів росту, щоб надолужити своїх европейських сусідів.

Про це повідомив перший заступник голови МВФ Девід Ліптон в інтерв'ю "Економічній правді". 

За його словами, більшість розвинених країн та більшість країн із ринками, що розвиваються, перебувають у стані відновлення. Європа також відновлюється. Все це створює сприятливі можливості, коли країни всього світу можуть стимулювати економіки до зростання та скористатися перевагами посилення попиту.

Проте, зазначає Ліптон, це відновлення відбувається не тільки за рахунок споживання, а й за рахунок інвестицій, які значно пожвавлюють торгівлю та імпорт. "Вперше після глобальної фінансової кризи ми бачимо, що темпи зростання інвестицій випереджають темпи зростання ВВП у світі. Все це дає можливість країнам експортувати більше та продовжувати зростання. У майбутньому про країни світу складатимуть судження в залежності від того, як вони скористалися цими можливостями — чи змогли вони розв'язати існуючі проблеми, щоб прискорити зростання, чи просто вирішили скористатися покращанням умов та уповільнили реформи", - заявив він.

Як наголосив перший заступник голови МВФ, це особливо стосується України. "Для країни, вочевидь, відкриваються значні можливості від зміцнення світової та європейської економіки. Україна зробила дуже хорошу роботу щодо стабілізації ситуації за останні кілька років. Влада і народ України заслуговують на пошану за такі досягнення", - заявив він.

Читайте також: Уряд не підніматиме ціну на газ для населення попри застороги МВФ - Кістіон

На зауваження кореспондента, що "наразі зростання української економіки є незначним", Ліптон відповів: "Стабілізація має стати фундаментом для відновлення швидкого зростання - Україна, вочевидь, має можливість перейти від стабілізації до зростання. Можна сказати, що економіка України вже зростає, проте країна потребує набагато більш швидких темпів росту, щоб надолужити своїх европейських сусідів. Більш швидке зростання залежить від проведення подальших реформ без призупинення цього процесу. Воно залежить від того, чи вдасться зберегти вже досягнутий прогрес та не вжити заходів, які могли б скасувати реформи, або повернути їх у зворотній бік. Саме тому цей час є вкрай важливим".

За словами Ліптона, "якщо подивитися на історію України, країна була в подібній ситуації і раніше: Україна поставала перед проблемами та їй вдавалося стабілізувати ситуацію. Проте жодного разу не вдалося продовжувати рухатися вперед і стати динамічною країною із стійким зростанням. Навпаки, Україна завжди призупиняла  та переривала реформи. В результаті, коли більша частина регіону рухалась вперед, Україна дрейфувала назад".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-