АМКУ просить Кабмін частково скасувати

АМКУ просить Кабмін частково скасувати "газову" реформу

Укрінформ
Антимонопольний комітет України звернувся до Кабінету міністрів з пропозиціями щодо врегулювання проблемної ситуації на ринку природного газу.

Зокрема, Комітет вважає за доцільне надати виробникам теплової енергії права вільно обирати постачальників природного газу, а не дериктивно через "Нафтогаз України", як це здійснюється сьогодні. Про це йдеться на сайті АМКУ.

Приводом для звернення стала ініціатива НАК "Нафтогаз України", який минулого тижня почав надсилати теплопостачальним підприємствам проекти договорів на постачання природного газу для виробництва теплової енергії на наступний опалювальний сезон без офіційно оприлюдненої Кабінетом міністрів України ціни.  При цьому "Нафтогаз" застосував ціну, визначену станом на 1 квітня 2017, фіксуючи одночасно в усіх договорах зобов’язання для тепловиробників прийняти нову ціну, як обов’язкову, у разі визначення Урядом іншої ціни.

На думку АМКУ, такий підхід зі сторони "Нафтогазу" зважаючи на наявність у нього ознак монопольного становища, за певних умов може призводити до ущемлення інтересів теплопостачальних підприємств та містити ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції, а саме, створювати передумови для формування монопольно високих цін як на природний газ, так і на теплову енергію, що в кінцевому випадку відобразиться на збільшенні тарифів на послуги з опалення та постачання гарячої води для кінцевих споживачів.

У зв’язку з цим Антимонопольний комітет звернувся до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з наступними пропозиціями:

- доручити Міністерству енергетики та вугільної промисловості України якнайшвидше оприлюднити інформацію про ціну природного газу на власному офіційному веб-сайті відповідно до вимог Постанови Кабінету міністрів України від 22.03.2017 № 187;

- розглянути можливість внесення змін до чинних нормативно-правових актів, щодо надання виробникам теплової енергії права вільно обирати постачальників природного газу (вітчизняних виробників та імпортерів) шляхом укладення з ними прямих договорів, як альтернативу НАК "Нафтогаз України";

- розглянути можливість перегляду поточної методики розрахунку ціни на природний газ, яку наразі використовує НАК "Нафтогаз України", а саме, визначення ціни природного газу на рівні середнього значення його вартості у газовидобувних підприємств України без додаткових транспортних витрат до західного кордону України та тарифу на вхід у газотранспортну систему України на обсяги газу, видобутого в Україні, а не рівні імпортного паритету.

Нагадаємо, відповідно до закону "Про ринок природного газу" та Правил постачання природного газу, постачальником "останньої надії" є визначений Кабінетом міністрів постачальник, який не має права відмовити в укладенні договору постачання природного газу на обмежений період часу. Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів від 10.12.15 №1307-р Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" визначено постачальником "останньої надії" строком на три роки.

Читайте також: У Нафтогазі спростували заяву Насалика про саботаж і звинувачують Міненерго

У той же час, минулого тижня Секретаріат Енергетичного Співтовариства повідомив Україну про початок процедури вирішення спору, пов’язаного з порушенням Україною її зобов’язань за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства. Йдеться про фактичне монопольне становище на ринку газу НАК "Нафтогаз України" та відсутність реформ у цій сфері, що визначені зобов'язаннями України та відповідними змінами в українському законодавстві.

Крім того, минулого тижня міністр енергетики Ігорь Насалик заявив, що "Нафтогаз" фактично саботує виконання заходів із реструктуризації компанії, яка здійснюється з метою відокремлення діяльності з транспортування природного газу та передбачена зобов'язаннями української сторони перед Секретаріатом Енергетичного Співтовариства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-