Міненерго підрахувало, скільки

Міненерго підрахувало, скільки "зайвого" в ціні на автогаз

Укрінформ
Міністерство енергетики і вугільної промисловості вважає, що наразі середня роздрібна ціна скрапленого газу повинна складати близько 12,2 грн/л.

Про це йдеться у листі відомства від 8 вересня на адресу Кабінету Міністрів України, Мінекономіки, Антимонопольного комітету і галузевих асоціацій, на яке посилається спеціалізований ресурс enkorr.

"На аукціоні №43-УМВБ ПАТ «Укрнафти» продано 4 680 тонни за середньою ціною 20 525 грн/т. Приблизний розрахунок: при оптовій ціні 20 500 грн/т роздрібна ціна повинна знизиться до близько 12,2 грн/л", - йдеться у листі міністерства.

Згадана у листі Міненерго ціна склалася внаслідок аукціону ПАТ «Укрнафта», що пройшов у день відправки листа, 8 вересня. Як повідомляв enkorr, тоді «Укрнафта» продала увесь ресурс одній компанії із групи «Приват» за ціною значно нижче ринкової. Вартість продажу виявилася на 2 875 грн/т нижче результатів торгів «Укргазвидобування», що пройшли двома днями раніше. Покупцями газу УГВ стали 30 компаній.

Нагадаємо, що за 7 місяців 2017 року внутрішнє виробництво скраплених вуглеводневих газів (СВГ) у балансі споживання склало 27%, останній обсяг складає імпортний ресурс.

Нагадаємо, що на 12 вересня роздрібні ціни на скраплений газ у середньому по країні складають 15,31 грн/л, в опті ціна складала 23 800 грн/т.

Читайте також: У Кабміні кажуть, що ціни на автогаз мають впасти до 12 гривень

Українські ціни на автогаз у серпні 2017 р. поставили абсолютний рекорд за всю історію спостережень. Буквально за місяць альтернатива бензину - скраплений газ - подорожчав на заправках у півтора раза, а оптові ціни збільшилися вдвічі. Основним чинником подорожчання СВГ аналітики «Консалтингової групи А-95» називають дефіцит ресурсу.

Ситуацією зацікавився уряд: 29 серпня прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив відповідальним відомствам розібратися у ситуації з цінами на СВГ, а АМКУ розпочав своє розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-