НБУ: Велика концентрація активів держбанків гальмує відновлення кредитування

НБУ: Велика концентрація активів держбанків гальмує відновлення кредитування

Укрінформ
У Нацбанку вважають, що основними ризиками, які стоять на шляху відновлення кредитування є велика концентрація активів держбанків в банківській системі та значна частка непрацюючих кредитів.

Про це під час міжнародної конференції: "Захист прав споживачів фінансових послуг 2017 - шлях до розбудови довіри" сказала заступник голови НБУ Катерина Рожкова, повідомляє кореспондент Укрінформу

"Перехід до інфляційного таргетування створив передумови для фінансової стабілізації, зниження рівня інфляції. Сьогодні ми бачимо стабілізацію на валютному ринку, як результат ключова ставка НБУ була знижена до 12,5% і все це має стимулювати і вже стимулює банки до зниження відсоткових ставок по залучених коштах, і як результат знижуються відсоткові ставки по кредитах, що пропонується клієнтам. Однак, існують певні системні ризики в банківському секторі, один з них, це дуже велика концентрація в державних банках - це більше 55% активів банківської системи, другий фактор, який може впливати на темп відновлення кредитування - це велика частка непрацюючих кредитів",- сказала Рожкова.  

Читайте також: НБУ: "Домашню роботу" банки виконали, й можуть братися за кредитування

Вона зазначила, що НБУ працює, як в напрямку розробки стратегії роботи державних банків, так і в напрямку розробки нових інструментів, нових законопроектів, які б надали банкам більше можливостей працювати з проблемними активами. 

"Серйозна перешкода існує і в тому, що у нас наразі дуже велика кількість законопроектів пов'язаних з захистом прав кредиторів, які не приймається Верховною радою, і це також не дозволяє банкам активніше відновлювати кредитування",- підкреслила Рожкова. 

Зі слів заступника голови НБУ, прийняття законопроекту щодо "Підвищення захисту прав споживачів фінансових послуг" є дуже важливим, адже в рамках очищення ринку від ненадійних банків, регулятором було виведено з ринку 90 банків і в зв'язку з цим, велика кількість споживачів постраждала "хтось втратив свої вклади, хтось має проблеми з погашенням кредитної заборгованості, досі не вирішене питання щодо іпотечних кредитів наданих в валюті у 2005-2007 роках".

З слів Рожкової, ці проблеми мають місце через низький рівень фінансової обізнаності самих споживачів, та недостатньо якісні практики щодо надання послуг кінцевому споживачеві.  

"З прийняттям цього законопроекту ми як НБУ отримаємо право займатися підвищенням фінансової обізнаності кінцевих споживачів. З іншого боку ми будемо мати право розробляти стандарти розкриття інформації комерційними банками і ці стандарти будуть набагато глибші та суттєвіші ніж ті, що мали до сьогодні. Поєднання цих двох основних напрямків роботи дозволить повернути довіру населення, це стосується не лише кредитних продуктів, а й депозитних",- наголосила Рожкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-