В Укренерго працюватиме незалежна наглядова рада

В Укренерго працюватиме незалежна наглядова рада

Укрінформ
Міністр енергетики Ігор Насалик підписав новий статут ДП "Національна енергетична компанія "Укренерго", який було розроблено в рамках реформи держпідприємства.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав в.о. голови компанії Всеволод Ковальчук.

"Про реформу держпідприємств... Новий статут ДП "Національна енергетична компанія "Укренерго" щойно підписано. Незалежній наглядовій раді бути", - написав він.

За словами Ковальчука, новий статут та нова структура управління компанією спрямована на прозоре та ефективне управління державними компаніями.

Раніше, у квітні 2017 року, повідомлялося про підготовку до створення наглядових рад в державних підприємствах Укргідроенерго, Укренерго, а також в Міжнародному аеропорту "Бориспіль", Укрпошті та в Укрзалізниці.

Читайте також: Укренерго пропонує зменшити тариф на постачання електроенергії

У червні 2016 року Верховна Рада ухвалила закон про корпоративне управління в держкомпаніях ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної власності"), який, зокрема, передбачає перехід до ефективного управління об’єктами державної власності, де частка держави становить 50% і більше. Згідно з документом, посадові особи державних органів (керівники міністерств) повинні бути відсторонені від управління державними компаніями, але на держпідприємствах має бути введено корпоративне управління відповідно до стандартів ОЕСР. Управління такими державними підприємствами, а також господарськими товариствами має здійснюватися наглядовою радою, до складу якої можуть входити незалежні члени. Крім того, ці підприємства повинні проходити обов’язковий аудит і оприлюднити інформацію про свою діяльність (фінансову звітність разом з аудиторським висновком). Передбачається, що це дозволить ізолювати держпідприємства від політичного впливу та спростить доступ компаній до міжнародного ринку капіталу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-