Україна - Франція: За перше півріччя товарообіг зріс на 15% - до $1,1 мільярда

Україна - Франція: За перше півріччя товарообіг зріс на 15% - до $1,1 мільярда

Укрінформ
Україна і Франція поглиблюють стратегічне співробітництво і готові надати нового поштовху розвитку спільних інвестиційних проектів та енергетичних програм.

Про це сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час зустрічі з делегацією Сенату Франції, повідомляє Урядовий портал. 

"Рівень економічної співпраці доволі високий. Ми можемо говорити про поступове створення сприятливого інвестиційного клімату в Україні. І ми вдячні за увагу французького бізнесу до України", - сказав Гройсман.

Він запевнив, що Україна, незалежно від політичного полюса, хоче миру і розвитку для обох народів.

"У нас багато викликів і необхідно робити зміни в різних сферах. Нам дуже багато треба зробити", - додав Прем’єр-міністр.

Його думку підтримав голова Групи дружби "Франція – Україна" Сенату Франції  Ерве Море. "Реформування в Україні стає масштабним. Але найважливіше те, що відбувається воно під час військового протистояння", - наголосив він.

У цьому контексті сторони відзначили, що економічне зростання України стало запорукою пожвавлення двосторонніх відносин з Францією. За перше півріччя товарообіг між державами зріс на 15% і перевищив 1,1 млрд дол. На фінальному етапі перебувають такі важливі інвестиційні проекти, як спільне будівництво перевантажувального зернового комплексу в Одеському морському торговельному порту, заводу з переробки твердих побутових відходів у Львові. Всебічне сприяння отримала пропозиція французького енергетичного гіганта Engie («Енжі»), який є постачальником природного газу в Україну, побудувати сонячну електростанцію в Чорнобилі.

Читайте також: Французькі сенатори вперше відвідають Донбас - Геращенко

Співрозмовники згадали досвід проведення українсько-французького форуму в Парижі минулої осені і погодилися, що такий формат співпраці є ефективним, оскільки базується на прямих контактах ділових кіл та влади, а отже, сприяє швидкому ухваленню взаємовигідних рішень.

Сторони також відзначили значний прогрес у сфері культури, зокрема кінематографа та реалізації спільних кінопроектів, і освіти. Київ вже запропонував французьким колегам проект міжурядової угоди про взаємне визнання дипломів і сподівається провести перше робоче засідання українських та французьких експертів з цього питання у Києві в найближчі місяці.

Довідка. За результатами 1 півріччя 2017 р. загальний товарообіг між Україною та Францією зріс на 15,2% та досяг 1125,1 млн дол. США.

Основними статтями українського експорту до Франції є: жири та олії тваринного або рослинного походження, насіння та плоди олійних рослин, залишки і відходи харчової промисловості, одяг та текстиль. Основу французького товарного імпорту до України складають: мінеральні палива, хімічна продукція, засоби наземного транспорту (крім залізничного), фармацевтичні товари, ядерні реактори, котли та машини.

За обсягом прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку України, Франція посідає восьме місце серед інших країн з показником у 1334,1 млн дол. США. Це 3,4% від загального обсягу інвестицій, залучених в економіку нашої держави на звітну дату. З початку року обсяг французьких інвестицій в українську економіку збільшився на 3,1%. Французький капітал працює в таких сферах, як фінансова та страхова діяльність, оптова та роздрібна торгівля, промисловість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-