В НБУ назвали фактори стабілізації валютного ринку

В НБУ назвали фактори стабілізації валютного ринку

Укрінформ
Одним із факторів стабільної ситуації на валютному ринку в 2017 році є поліпшення зовнішньої кон'юнктури, як у плані ціни, так і з точки зору попиту.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

"Ми традиційно прогнози не розкриваємо (щодо курсу гривні-ред). Режим обмінного курсу - плаваючий. Прогнози - це не цілі. Мені навіть смішно читати, коли пишуть, що курс обов'язково буде таким, який закладений у держбюджеті. Якщо взяти і проаналізувати за десять років курс, який був закладений у бюджет і який вийшов за фактом, він майже ніколи не збігався", - сказав Сологуб.

Читайте також: Інфляція йде вище "прогнозної траєкторії" - Нацбанк

Він зазначив, що плаваючий курс певною мірою дає можливість ринку мати більшу ліквідність і більший арбітраж. Раніше, як ви пам'ятаєте, якщо був девальваційний тиск, всі починали бігти в одну сторону. Тепер одні біжать в одну сторону, якщо їм потрібно купити валюту, а хтось в іншу - кому потрібно її продати.

"Так знаходиться рівновага, але цей процес вимагає часу. У цьому році одним з факторів стабільної ситуації на валютному ринку є поліпшення зовнішньої кон'юнктури, як у плані ціни, так і з точки зору попиту. За пшеницею та кукурудзою у нас зріс обсяг експорту, а ціни залишилися приблизно незмінними. З металургією протилежна ситуація - обсяги впали через блокаду на Донбасі, але сильно зросли ціни", - зазначив Сологуб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-