АМПУ готова знизити портові збори після зменшення частки відрахувань до бюджету

АМПУ готова знизити портові збори після зменшення частки відрахувань до бюджету

Укрінформ
Адміністрація морських портів України (АМПУ) готова знижувати ставки портових зборів лише за умови зменшення частки дивідендів, які відраховуються АМПУ до бюджету.

Про це повідомив керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс, інформує прес-служба відомства.

"Ставки портових зборів в Україні дійсно вище інших портів регіону, і їх необхідно переглядати. Але у нас різні умови. В інших країнах інвестпроекти фінансуються за рахунок цільових фондів, за підтримки уряду. Наприклад, з 2000 по 2020 роки плановані інвестиції в об'єкти транспортної інфраструктури Євросоюзу — 13,5 млрд євро, а обсяг кредитів Європейського інвестиційного банку в портові проекти за останні 13 років перевищив 10 млрд євро. Сьогодні в Україні саме портові збори є єдиним джерелом коштів для розвитку причальної і під'їзної інфраструктури, днопоглиблення, тоді як в інших країнах портові збори найчастіше є цільовими і не обкладаються податком", - розповів Вецкаганс.

Читайте також: Китайська CHEC розпочала днопоглиблення в порту "Южний"

Він зауважив, що на сьогодні до 75% прибутку у вигляді дивідендів АМПУ відраховує до бюджету, і лише решта спрямовується на капінвестиції.

"Логічним кроком буде зменшення розміру дивідендів підприємства до бюджету, потім - зниження портових зборів і усунення їх оподаткування. Такі наші пропозиції змін до Податкового кодексу", - резюмує очільник АМПУ.

Водночас, як заявляв міністр інфраструктури України Володимир Омелян, можливе зниження відрахувань прибутку держпідприємств до держбюджету не призведе до різкого або значного зниження портових зборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-