НАЗК: Антикорупційні громадські організації потрібно звільнити від е-декларування

НАЗК: Антикорупційні громадські організації потрібно звільнити від е-декларування

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції схвалило висновок до проекту закону, яким, зокрема, пропонується скасувати декларування для антикорупційних громадських організацій. 

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

"НАЗК підтримує запропоновані зміни щодо виключення обов'язку подавати декларацію громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм чи проектів технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції", - йдеться у повідомленні.

Водночас у Національному агентстві зауважили, що не підтримують даний законопроект (реєстр. № 6674 від 10 липня 2017 року) у частині встановлення обов'язку громадських об'єднань у визначених законом випадках оприлюднювати річний фінансовий звіт про діяльність.

Як зазначається у висновку НАЗК, впровадження подібних законодавчих механізмів містить ознаки такого корупціогенного фактора, як безпідставне створення надмірних обтяжень для громадських об’єднань і фізичних осіб-підприємців, та є дискримінаційним, оскільки до інших юридичних осіб публічного та приватного права такі вимоги не висуваються.

Читайте також: НАЗК перевірила е-декларації Президента

Крім того, НАЗК висловило зауваження до запропонованих положень про скасування обмеження щодо вартості подарунків, отриманих за межами України особами-нерезидентами, які входять до складу наглядової ради державного банку, державного, комунального підприємства тощо, а також непоширення на цю категорію осіб вимоги щодо передачі в управління належних їм корпоративних прав.

Як повідомлялося, Верховна Рада 23 березня ухвалила закон, яким звільнила військовослужбовців від обов'язку подавати е-декларації, однак зобов'язала подавати їх, зокрема, керівників або членів вищого органу управління громадських об'єднань, які провадять діяльність із протидії корупції.

Водночас ЄС закликав владу України скасувати е-декларування для громадських активістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-