Росія значно збільшила вивезення вугілля з окупованих територій - дослідження

Росія значно збільшила вивезення вугілля з окупованих територій - дослідження

Укрінформ
Три російські порти Азово-Чорноморського басейну значно збільшили об'єм перевалки вугілля за останні півроку.

Про це сказав аналітик Донецького інституту інформації Віталій Сизов під час "круглого столу" в Укрінформі, презентуючи результати дослідження на тему: "Півроку після захоплення. Як працює промисловість в "ДНР".

"Після блокади з'явилася проблема (у "ДНР" - ред.), бо значна частина вугілля реалізовувалась на зовнішніх ринках. Якщо раніше його можна було возити за кордон і продавати легально як українське вугілля, то зараз цього зробити не можна. Тому вугілля за багатьма даними і показниками вивозиться на територію Російської Федерації. Про ці об'єми ми можемо судити по дотичних цифрах, бо реальні ніхто не покаже... Порти, які зараз знаходяться найближче до території України, порти "Азов", "Таганрог", "Ростов-на- Дону" за останні півроку значно підвищили об'єм перевалки вугілля", - сказав Сизов.

Читайте також: Кабмін готовий до реформи вугільної галузі - Гройсман

Він додав, що, за даними відкритих джерел інформації, "порт Ростова-на-Дону за сім місяців поточного року збільшив обробку вугілля майже на 50%, порт Таганрога - на 33%, порт "Азов" - взагалі у два рази підняв об'єм перевалки вугілля".

Сизов вважає, що така ситуація може свідчити про те, що за допомогою Російської Федерації, вугілля з окупованих територій України потрапляє на ринки "третіх країн".

"Тобто це контрабандне вугілля, звісно у нас немає ніяких документів, доказів, але цифри дивно збігаються - початок блокади і ріст об'єму перевалки вугілля саме в тих портах, які найближчі до территорії України", - сказав він.

Водночас представник Департаменту вугільно-промислового комплексу Міненергетики Андрій Синюк зауважив, що "інформація стосовно того, чи імпортується вугілля з "ДНР" до Росії, у нас відсутня".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-