Українські фермери намагаються підняти ціни на цибулю - оптовий ринок Шувар

Українські фермери намагаються підняти ціни на цибулю - оптовий ринок Шувар

Укрінформ
У розпал збирання врожаю в господарствах України відбувається поступове зростання цін на українську цибулю. Хоча ще 5 років тому саме на період збирання врожаю ціни на цибулю в Україні просідали. 

Про це повідомляє інформаційний центр оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар". 

Так, на поточному тижні ціни на українську цибулю почали поступово зростати в господарствах України. Якщо ще на минулому тижні підвищення було незначним, в межах 0,10-0,20 грн/кг, а фермери Південних регіонів пропонували цибулю по 2,5-3,0 грн/кг (0,08-0,10 EUR/кг), то вже від вчора господарства декларують відпускні ціни на якісну цибулю по 3,3-3,5 грн/кг (0,11-0,12 EUR/кг). Деякі фермери, за даними "Шувар", погоджуються продавати свій врожай взагалі по 4,0 грн/кг (0,13 EUR/кг).  

«Ще 5 років тому саме на період збирання врожаю ціни на цибулю в Україні просідали, бо фермери намагалися позбутись обсягів, які не були призначені для тривалого зберігання. Але останні 3-4 роки, ми спостерігаємо протилежну тенденцію - цибуля в кінці серпня – на початку вересня навпаки починає дорожчати. Поштовхом для такої тенденції частіше за все стають прогнози щодо зниження врожаю, перекупники намагаються якнайшвидше заповнити сховища «поки що дешевою» цибулею з твердими намірами заробити на суттєвому зростанні ціни в другій половині сезону. Тому на ринку створюється ажіотаж, ціни починають зростати, втім далеко не завжди фінансовий результат виправдовує очікування фермерів і тим більше перекупників», – зазначає експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

Читайте також: Український імпорт зростає швидше, ніж експорт - експерт

Експерт наголошує на тому, що за останні 7-10 років в Україні було збудовано досить багато овочевих сховищ, для того щоб забезпечити внутрішній попит в овочах, і цибулі в т.ч., протягом всього сезону. Втім саме відсутність бажання у фермерів та перекупників працювати системно  дуже часто призводить до суттєвих цінових коливань і, відповідно, втрат.

Останні два сезони стали досить яскравими прикладами цього. Так, в сезоні 2015/2016 року, коли Україна зібрала відносно невеликий врожай цибулі, у жовтні перекупники готові були закладати цибулю на зберігання навіть по 8-9 грн/кг (0,32-0,36 EUR/кг), але в квітні вимушені були продавати її в 2 рази дешевше. Спроби підвищення ціни були зафіксовані і в минулому сезоні, коли в останній тиждень серпня на хвилі розповсюдження інформації про загибель значної частини врожаю через хвороби, в українських господарствах цибуля раптово подорожчала з 2,5 - 2,7 грн/кг (0,08-0,09 EUR/кг) до 3,0-3,5 грн/кг (0,10-0,12  EUR/кг). Але вже у вересні ціни знову впали до 2,0-2,5 грн/кг (0,06-0,08 EUR/кг), а на початку березня 2017 року учасники ринку почали розпродавати залишки цибулі зі сховищ по 1,5-1,7 грн/кг (0,05-0,06 EUR/кг), бо зневірились у зростанні ціни. Втім вже у квітні Україна почала імпортувати цибулю з Польщі.

Саме завдяки Польщі Україна частіше за все компенсує дефіцит власної цибулі. 

За даними «Інфо-Шувар», сьогодні в Польщі цибуля гуртом пропонується по 0,09-0,10 EUR/кг, це на 5-6% дешевше, ніж рік тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-