Газ для населення: держрегулювання та облгази Фірташа знищують конкуренцію - Вітренко

Газ для населення: держрегулювання та облгази Фірташа знищують конкуренцію - Вітренко

Укрінформ
В Енергетичному співтоваристві вважають неадекватною ситуацію, коли для постачання газу населенню НАК "Нафтогаз України" зобов'язали продавати газ посередникам - облгазам, що переважно належать олігарху Фірташу.

Про це написав у Facebook директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко. 

"Комбінація державного регулювання та контролю Фірташа над облгазами фактично закриває конкуренцію у постачанні газу населенню... Ми вже давно поставили питання про необхідність внесення змін до постанови Кабміну про накладення обов'язків на Нафтогаз продавати газ фірташевським посередникам. Бо навіть не видно обгрунтування такому державному регулюванню, яке людям збільшує ціну на газ, закриває ринок від конкуренції на користь одного олігарха, і значно підвищує ризик збитків державного бюджету. Тепер і Енергетичне співтовариство і Світовий Банк вже офіційно заявляють, що вони розглядають таке регулювання як неадекватне і, навіть, як таке, що порушує міжнародні зобов'язання України щодо впровадження європейського законодавства. Тобто це точно - не європейська реформа", - підкреслив Вітренко.

За його словами, Світовий банк та Енергетичне співтовариство рекомендує уряду змінити ситуацію шляхом внесення змін у нормативні акти вже до 1 вересня.

"Хочеться вірити, що Кабмін ввели в оману ті, хто лобіював цю постанову. І що Кабмін нарешті це зрозуміє і внесе необхідні зміни. Енергетичне співтовариство та Світовий банк, навіть, дипломатично кажучи, запропонували конкретний варіант як це змінити. Невідкладно. До 1 вересня прийняти постанову, щоб з 1 жовтня вже зміни почали діяти.

І тоді ми нарешті побачимо деолігархізацію і демонополізацію у постачанні газу населенню", - зазначив Вітренко.

Читайте також: У "Нафтогазі" кажуть, що українська ГТС не стоятиме без діла навіть без газу РФ

Він наголосив, що внаслідок діяльності посередників у сфері постачання газу населенню вартість цієї послуги необгрунтовано завищується.

"Більшість людей переконані, що газ населенню постачає Нафтогаз. Але це неправда. На жаль, цей міф спеціально поширюють. Неважко здогадатися чому. Кабмін своєю постановою зобов'язує Нафтогаз продавати газ фірташевським посередникам, які потім "постачають" його населенню. Фактично, все, що ці "постачальники" роблять, це виставляють рахунки і збирають гроші з населення. За це посередники отримують передбачену урядом комісію. Що збільшує ціну на газ для населення", - написав директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України".

Вітренко також підкреслив, що у "Нафтогазу" немає можливості перевірити твердження посередників в особі облгазів, які перекладають на населення накопичення величезних боргів за газ.

"Ці посередники, з одного боку, накопичують величезні борги за газ, який вони беруть у Нафтогазу. Вони кажуть, що це їм населення заборгувало. Перевірити ми це не можемо. Бо інші кажуть, що на борги населення вони списують газ, який був втрачений або вкрадений облгазами. Нагадаю, переважна більшість облгазів теж належать Фірташу", - підкреслив він.

Як повідомлялося, станом на 23 серпня заборгованість підприємств-боржників перед НАК "Нафтогаз України" за використаний природний газ складала рекордні 30,2 млрд грн. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-