Нафтогаз більше не впливає на валютний ринок - НБУ

Нафтогаз більше не впливає на валютний ринок - НБУ

Укрінформ
Через скорочення імпорту газу в Україну і надходжень платежів за транзит за ринковою ставкою НАК "Нафтогаз" більше не впливає на валютний ринок.

Про це в інтерв'ю виданню UBR.ua заявив заступник голови Національного банку Олег Чурій.

"Нафтогаз, фактично, перетворився на нормальну комерційну компанію, яка, плануючи свою ліквідність і обслуговування боргів, не впливає на ринок (валютний – ред.)", - сказав Чурій.

Це, за його словам, сталося "завдяки як помітному скороченню імпорту газу в Україну, так і достатнім надходженням платежів за транзит газу. Торік НАК отримав за транзит $2,3 млрд, цього року ми чекаємо трохи більше - близько $2,6 млрд".

Імпорт газу цього року очікується на рівні 11,5 млрд кубів, що в грошовому вимірі має становити $2,7 млрд. Коштів за транзит достатньо для оплати імпортного газу.

Читайте також: Нафтогаз підвищує ціни для промисловості

"Якщо в цілому говорити про координацію політики, то ми підтримуємо постійний діалог з видатними імпортерами й експортерами для розуміння поточних тенденцій і оцінки прогнозів. І з боку Нафтогазу ми не бачимо істотного впливу", - зазначив заступник голови НБУ.

Чурій наголосив, що цим НАК вигідно відрізняється від інших державних структур, які сьогодні звертаються до регулятора з пропозиціями реалізації їм валюти за фіксованим курсом. Нещодавно один такий лист отримали. Але НБУ не має наміру відновлювати ганебну практику роботи з держкомпаніями з продажу валюти з міжнародних резервів. Компанії, що звернулася до нас, ми запропонували навчитися працювати в ринкових умовах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-