Експерт сказала, що заважає Китаю розвивати співпрацю з Україною

Експерт сказала, що заважає Китаю розвивати співпрацю з Україною

Укрінформ
У Китаю є негативний досвід інвестиційного співробітництва з Україною, який впливає на інвестиційний клімат, вважає директор Української асоціації Шовкового шляху Silk Link Ірина Никорак.

Про це вона сказала в інтерв'ю Укрінформу.

"У китайської сторони, на жаль, є негативний досвід інвестиційного співробітництва з Україною. Йдеться про широко розрекламовані при Януковичі мільярдні проекти, які залишилися на папері або справедливо підозрювалися у корупційних схемах. Сьогодні українська влада намагається реанімувати проект "Повітряного експресу" Київ-Бориспіль, домовляється із китайським банком про зниження процентної ставки по т.зв. "Зерновому кредиту", який, до речі, реалізується лише наполовину ($1,5 млрд - із запланованих $3 млрд). Гірше йде справа із кредитом на газифікацію вугілля ($ 3,6 млрд). Китайська сторона погодилася використовувати ці гроші на інші проекти у енергетичній галузі, Нафтогазом України розроблені пропозиції, які цілком влаштовують Китай, але узгодження у коридорах української влади тягнуться роками, а кредитна лінія закриється в грудні цього року", - пояснила експерт.

Читайте також: Від Лісабона до Шанхаю. Негладкий Шовковий шлях

За її словами, мова йде про проекти, внесені до Програми реалізації відносин стратегічного партнерства між Україною і КНР, яка була підписана в ході державного візиту Президента України до Китаю в грудні 2013 року.

"Позбавлення Януковича президентства не денонсує підписані міжнародні документи, в тому числі і Договір про дружбу і співробітництво із Китаєм. Так що тут ще багато роботи, адже без минулого немає і майбутнього", - зазначила Никорак.

Разом з тим вона підкреслила, що китайська сторона готова до продовження співпраці по інших напрямках.

"В ході візиту у травні цього року першого віце-прем'єра України Степана Кубіва до Китаю на форум високого рівня "Один пояс, один шлях" обговорювалися різні інвестиційні проекти у енергетичній та інфраструктурній галузях. Великий потенціал є у українсько-китайського співробітництва в агропромисловому комплексі. Китай зацікавлений у транспортно-логістичних можливостях України. Однак потрібно пам'ятати, що співпраця - це зусилля з двох сторін, і Україні необхідно докладати своїх зусиль", - вважає Никорак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-