На Одещині рейдери вивезли врожай на $1 мільйон

На Одещині рейдери вивезли врожай на $1 мільйон

Фото
Укрінформ
На Одещині рейдери зібрали та вивезли чужий врожай зерна загальною вартістю 1 млн доларів.

Про це повідомляє прес-служба Одеської облдержадміністрації.

Керівництво ТОВ «Укр Зерно Трейд», яке стало жертвою рейдерів, запевняє, що безперешкодність дій правопорушників забезпечувалася співробітниками місцевої поліції.

“Спеціальна комісія ОДА, що займається фактами спроб рейдерських захоплень в Одеській області, провела виїзну нараду у Ширяєвському районі, де невідомі люди за допомогою 12 комбайнів обробили 926 га землі, після чого вивезли врожай зерна загальною вартістю 1 млн дол. США у невідомому напрямку. При цьому керівництво ТОВ «Укр Зерно Трейд», яке стало жертвою банди рейдерів, запевняє, що безперешкодність дій правопорушників забезпечувалася співробітниками місцевої поліції”, - зазначається в повідомленні.

Агроном ТОВ «Укр Зерно Трейд» Сергій Клімчук пояснює, що це дуже рідкісний сорт пшениці – мулан, і аналогів в Одеській області йому просто немає, і компанія витратила величезну кількість коштів на підготовку й удобрення грунту.

Читайте також: Хтось посіяв, а хтось віджав: чому в Україні розгулялися агрорейдери

"Згідно законодавству, «Укр Зерно Трейд» володіє майновим правом на обробку цієї землі. Але 14 серпня, коли врожай дозрів, і ми виїхали його збирати, дорогу нам перегородили близько десяти екіпажів поліції Ширяєвського району. Вимагали від нас документи і всіляко перешкоджали потрапити на наше поле. У цей час наш врожай збирали невідомі люди, які представилися нам пайовиками. Але вони навіть не могли назвати сорт пшениці, що вирощується на цих полях. Я вже мовчу, що ці так звані «пайовики» не могли пред'явити жодного документа, який би підтвердив їхнє право на обробку цієї землі», – розповів Клімчук.

За словами заступника начальника головного управління юстиції в Одеській області Юрія Чердинцева, який керуває розслідуванням, спеціальна комісія протидії рейдерству планує подати клопотання про відкриття відповідних кримінальних справ щодо даного інциденту.

«Щодо скоєного правопорушення до нашого штабу звернулися підприємці компанії «Укр Зерно Трейд». Керівник штабу та перший заступник голови ОДА Олександр Терещук прийняв рішення виїхати на місце у Ширяєвський район і провести переговори з усіма учасниками та свідками цього випадку. Наприкінці тижня у повному складі комісії ми підсумуємо усю отриману інформацію та визначимо наші подальші дії», – підкреслив Чердинцев.

Разом з тим провідний консультант національної поліції в Одеській області Руслан Форостяк передбачає, що організаторами рейдерського захоплення були місцеві олігархічні групи, які використовуючи різні адміністративні важелі, створюють у районі свого роду маленьку «феодальну державу».

«Для України подібні випадки – це бич, який підриває віру людей в правоохоронні та державні органи. З цим явищем боротися потрібно в рамках закону, але дуже жорстко. Я вітаю створення подібної спеціальної комісії, що розслідує цю справу», – заявив Форостяк.

Нагадаємо, Кабмін вирішив створити в регіонах оперативні штаби з протидії рейдерству в аграрному секторі, а також зобов'язати голів обласних державних адміністрацій (ОДА) відзвітуватися за своїм регіоном до 15 листопада.

Перед цим понад 100 компаній підписали звернення до Президента Петра Порошенка з вимогою втрутитися і зупинити хвилю рейдерства в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-