Приватизацію держпідприємств гальмують свідомо - Ситник

Приватизацію держпідприємств гальмують свідомо - Ситник

Укрінформ
Процес приватизації державних підприємств свідомо гальмується тими групами, які мають на це кошти, бо державну власність легше розграбовувати. 

Про це в інтерв'ю газеті "День" заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник. 

"Чому так важко починати реальну боротьбу з корупцією? Тому що це явище має в Україні глибокі корені, коли є недоторканні сфери і особи, коли існують політичні договорняки тощо. Всі ці правила, справді, формувалися в 1990-х рр., і, що трагічно,  вони існують до сьогодні... Як приклад, можу навести ситуацію, що стосується державних підприємств. Там досі існують ті ж самі корупційні правила. «Справа Мартиненка» в цьому плані є знаковою", - сказав Ситник.

Він додав, що це можна вважати і політичною корупцією, адже з державних підприємств крадуться кошти, які потім використовуються для створення партій, телеканалів, заведення «своїх» людей до влади, лобіювання певних законопроектів у парламенті тощо.

Читайте також: У НАБУ кажуть, що залишилось лише 50 вакантних посад

За словами Ситника, йому дивно, коли, наприклад, виставляється на продаж Одеський обленерго, але немає заявок на купівлю. 

"Чому так відбувається? Тому що ті групи, які мають гроші для приватизації, не хочуть цього, бо поки власність залишається державною, її легше розграбовувати. Іноземний інвестор також не приходить у країну, тому що немає прозорих правил гри, а є корупція. Тобто ми маємо замкнуте коло, коли привабливі для приватизації стратегічні підприємства нікому не цікаві, бо на заваді стоїть хабарництво", - констатував директор НАБУ.

За його словами, Національне антикорупційне бюро намагається всі ці схеми ліквідовувати, свідченням чого є «справа Онищенка» із Укргазвидобуванням, зламати стару систему і змінити правила.

"Але попереду ще довга і кропітка робота.  Справи, які ми сьогодні розслідуємо, починають розхитувати цю систему", - переконаний Ситник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-