У І півріччі дефіцит поточного рахунку становив $1,6 мільярда - Нацбанк

У І півріччі дефіцит поточного рахунку становив $1,6 мільярда - Нацбанк

Укрінформ
У першому півріччі 2017 року дефіцит поточного рахунку становив 1,6 млрд дол. США, що на 0,6 млрд дол. перевищує показник відповідного періоду минулого року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«За попередніми даними, в червні 2017 року дефіцит поточного рахунку платіжного балансу становив 518 млн дол. США, тоді як у червні минулого року сальдо було додатним (88 млн дол. США). Формування від'ємного сальдо поточного рахунку пояснюється розширенням дефіциту зовнішньої торгівлі товарами та послугами, а також зростанням від'ємного сальдо рахунку первинних доходів, зокрема за рахунок виплати дивідендів (у квітні 2017 року НБУ дозволив репатріацію дивідендів нарахованих не лише за 2014-2015 роки, а й за 2016 рік, а також спростив механізм для здійснення таких виплат). Загалом, у першому півріччі дефіцит поточного рахунку становив 1,6 млрд дол. США, що на 0,6 млрд дол. США перевищує показник відповідного періоду минулого року», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Банк "Хрещатик" ліквідували незаконно - ВАСУ

У НБУ зазначають, що експорт товарів у червні 2007 року зріс на 13,6% р/р (у травні 2017 року - на 22,5% р/р), однак порівняно з попереднім місяцем обсяги експорту товарів зменшилися на 5,3% насамперед за рахунок сезонного скорочення поставок зернових культур. Зростання експорту товарів у червні в річному вимірі відбулося за всіма основними товарними групами. Зокрема, експорт продовольчих товарів зріс на 10,7%, чорних та кольорових металів - на 15,1%, мінеральних продуктів - на 48,5%, продукції машинобудування - на 4,4%. Загалом у першому півріччі 2017 року експорт товарів зріс на 24,8% (за відповідний період минулого року - скоротився на 11,9%). Найбільшим торговельним партнером України залишаються країни ЄС, частка яких у загальному експорті товарів зросла до 34,8%. Попри уповільнення імпорт товарів у червні 2017 року зростав випереджаючими темпами порівняно з експортом - на 30,1% р/р (у травні 2017 року - на 41,1%). Незважаючи на зменшення закупівель порівняно з травнем, зростання обсягів імпорту енергоносіїв у річному вимірі залишилося високим (79,1%). Це пов'язано з мінімальними обсягами імпорту природного газу в червні минулого року. Зростання імпорту неенергетичних товарів (на 20,5% р/р) зумовлено збільшенням обсягів імпорту продукції машинобудування (на 41,3% р/р), хімічної промисловості (на 24,1% р/р), продовольчих товарів (на 12,4% р/р) та металургійної продукції (на 36,1% р/р).

Чистий приплив коштів за фінансовим рахунком у червні 2017 року становив 825 млн дол. США (у червні минулого року - 289 млн дол. США) і був забезпечений операціями приватного сектору. У червні тривало скорочення обсягів готівкової валюти поза банками 553 млн дол. США, що є найвищим значенням з серпня 2016 року), яке залишилося ключовим фактором формування профіциту фінансового рахунку. Чисте збільшення обсягів прямих іноземних інвестицій становило 630 млн дол. США, проте більшість із них (близько 400 млн дол. США) спрямовано до банківського сектору у вигляді переоформлення боргу в статутний капітал. У цілому за перше півріччя 2017 року чисті надходження за фінансовим рахунком становили 2,6 млрд дол. США, що майже вдвічі більше, ніж за відповідний період минулого року. У результаті третій місяць поспіль платіжний баланс України зведено з профіцитом (у червні - 306 млн дол. США). За підсумками першого півріччя поточного року профіцит зведеного платіжного балансу становив 1,0 млрд дол. США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-