Фонд держмайна продає 8 енергокомпаній з початковою ціною 4,1 мільярда

Фонд держмайна продає 8 енергокомпаній з початковою ціною 4,1 мільярда

Укрінформ
Сумарна початкова вартість 25% акцій п'яти обленерго та трьох енергогенеруючих компаній становитиме 4,1 млрд грн. 

Про це повідомив заступник голови Фонду держмайна України Юрій Нікітін у Фейсбук.

"У продажу «облів», однозначно, більше плюсів. Тим більше, що вони уже не стратегічні. Держава не має ні належного корпоративного контролю, володіючи цими пакетами, ні дивідендів. На хвилиночку, сумарна початкова вартість цих пакетів 4,1 млрд грн. Таких дивідендів держава ніколи не дочекається, тим більше не маючи коштів на мільярдні інвестування в модернізацію, необхідні цим компаніям, як повітря", - наголосив Нікітін.

Читайте також: Фонд держмайна збільшив продаж об'єктів малої приватизації в 1,3 раза

За його словами, до ФДМУ уже звернулися потенційні портфельні інвестори.

"Вони вивчають умови продажу не просто з цікавості. А умови досить прості: продаж на відкритих торгах фондової біржі, без зобов‘язань, без обмежень. (окрім компаній, пов‘язаних з країною-агресором). Коли кажуть, що зависока ціна на пакети, то хіба відсутність зобов’язань не компенсує цю ціну?", - висловив думку Нікітін.

Він наголосив, що, продавши ці пакети, держава залишає контроль за їхньою діяльністю через Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

"Ми дуже хочемо, щоб приватизація «облів» пройшла успішно! Ми забезпечимо їхній прозорий продаж і для цього активно працюємо з біржами, щоб процедура була дотримана до найменших деталей. Ми хочемо бачити на цих аукціонах якомога більше інвесторів, у тому числі і ЄБРР!", - додав керівник ФДМУ.

Нагадаємо, ФДМУ 24 липня оголосив початок проведення аукціонів з підвищенням ціни з продажу пакетів акцій восьми енергокомпаній. 15 серпня на "Українській біржі" відбудуться торги з продажу 25% акцій ПАТ "Одесаобленерго" (стартова ціна – 631,3 млн грн), 16 серпня - ПАТ «Донецькобленерго» на фондовій біржі "Іннекс" (стартова ціна - 143,81 млн грн), ПАТ "Донбасенерго" на Українській міжбанківській валютній біржі (стартова ціна - 669,192 млн грн), ПАТ "Сумиобленерго" на фондовій біржі "Перспектива (стартова ціна - 370,192 млн грн), 17 серпня - ПАТ "ДТЕК Дніпроенерго" (початкова вартість – 728,236 млн грн) та ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" (початкова вартість – 490,054 млн грн) на Київській міжнародній фондовій біржі, 18 серпня - ПАТ "ДТЕК Західенерго" на фондовій біржі ПФТС (початкова вартість – 347,6 млн грн), ПАТ "Київенерго" на фондовій біржі ПФТС (початкова вартість 759,633 млн грн).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-