Українська економіка продовжує відновлення - німецькі радники

Українська економіка продовжує відновлення - німецькі радники

Укрінформ
Після масивного зниження ВВП України у 2014/2015 роках українська економіка відновлюється. 

Такий висновок і цифрові викладення наводяться в аналітичній записці групи німецьких радників українського уряду, що є у розпорядженні Укрінформу.

"Економічні показники збільшилися на 2,3% у 2016 році, а у 2017 році ВВП, як очікується, зросте на 2,0%", - говориться у записці. 

Одну з найважливіших причин цього позитивного розвитку експерти бачать у збільшенні інвестицій (особливо у сільське господарство), що відображає зростаючу впевненість у країні. Інвестиції збільшилися на 18% у 2016 році та на 20% у першому кварталі нинішнього. 

Процес відновлення супроводжується загальною тенденцією стабілізації. Обмінний курс зберігав стабільність впродовж тривалого періоду часу і нині підтримується значно більшими валютними резервами. 

Водночас відзначається, що незважаючи на успіхи економічної політики, зростання знаходиться нижче потенційного відсотка на два. Зниження темпів зростання ВВП цього року(на 1,3%) радники пов'язують, у першу чергу, з економічною блокадою Донбасу - до теперішнього часу, втім, цей чинник вже не грає великої макроекономічної ролі. 

Читайте також: Нацбанк залишив без змін прогноз інфляції на кінець року

Швидкість реформ має бути значно прискорена, щоб добитися відчутних поліпшень для населення, тим самим забезпечивши подальшу підтримку процесу реформ, йдеться у документі.

Інфляція як і раніше висока - у червні ц.р. на рівні 15,6%, але значно знизиться цього і наступного року, вважають німецькі економісти.

Завдяки тому, що дефіцит «Нафтогазу» був ліквідований, бюджетний дефіцит склав лише 2,2% від ВВП у 2016 році (що нижче, ніж прогнозував МВФ). Проте, нагадують автори записки, витрати на відновлення банківського сектору розміром 5,4% від ВВП не включено до бюджету. Проведену націоналізацію найбільшого банку країни вони вважають необхідністю.

Позитивно розвиватиметься, за прогнозами групи радників, зовнішня торгівля. Після 4 років падіння або стагнації експорту у 2017 році вони очікують зростання близько 9%(завдяки переважно відновленню світових цін на сировинному ринку). Імпорт може збільшитися майже на 11%. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-