Споживча інфляція у червні прискорилася і становила 15,6% у річному вимірі - НБУ

Споживча інфляція у червні прискорилася і становила 15,6% у річному вимірі - НБУ

Укрінформ
У червні 2017 року споживча інфляція очікувано прискорилася і становила 15,6% у річному вимірі.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

«Фактична інфляція виявилася вищою за оцінки Національного банку. Це пов'язано насамперед з більш швидким, ніж очікувалося, зростанням цін на сирі продукти харчування, а також збереженням посиленого впливу адміністративних факторів. Водночас фундаментальний інфляційний тиск залишався помірним, загалом відповідаючи нашим очікуванням», - зазначають в НБУ.

У Нацбанку пояснюють, що базова інфляція у червні прискорилася до 6,8% р/р (у місячному вимірі становила 0,2%). Прискорення базової інфляції пояснюється подальшим зростанням тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій високими темпами, а також впливом вторинних ефектів від підвищення цін на сирі продукти. Зростання цін на сирі продовольчі товари очікувано продовжило прискорюватися, однак темпи зростання (23,6% р/р та 7,2% м/м) перевищили наші очікування. Насамперед пришвидшилося зростання цін на овочі та фрукти (відповідно до 40,7% та 29,0% р/р). 

Читайте також: Нацбанк підвищив гривню до 26,02

Крім того, зростання цін на м'ясо та молоко в річному вимірі продовжувало прискорюватися внаслідок вищих світових цін та значних обсягів експорту. Зростання цін та тарифів, що регулюються адміністративно, прискорилося до 28,8% р/р (зросли на 1,3% м/м). Це відбулося насамперед внаслідок відображення залишку від підвищення тарифів на холодну воду та водовідведення у травні. Також тривало прискорення зростання цін на тютюнові вироби на тлі збереження проблем із дистрибуцією.

«Національний банк очікує, що значна частина зазначених ефектів буде нівельована в другій половині року. Проте, поточна динаміка ІСЦ та його складових свідчить про подальше посилення ризиків для досягнення цілі за загальною інфляцією на кінець 2017 року», - додають у регуляторі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-