Північний потік-2 перенесе російські корупційні схеми в Європу – експерт

Північний потік-2 перенесе російські корупційні схеми в Європу – експерт

Укрінформ
Проект нового газопроводу з Росії до Європи глибоко політизований, спрямований не тільки проти України, але і може серйозно вплинути на ситуацію з безпекою в Європі в найширшому сенсі слова.

Про це сказав експерт вашингтонської неурядової організації Free Russia Foundation Ілля Заславський, представляючи в Німецькій раді зовнішньої політики (DGAP) своє дослідження "Газові ігри Кремля в Європі", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Український енергетичний сектор реформується повільно, але набагато краще, ніж російський. І Україна стає куди більш надійним партнером, ніж Росія", - заявив Заславський.

Він нагадав, що в другій половині 2000-х років український газовий сектор був, можливо, так само корумпований, як і російський, але ніколи Україна сама не закривала вентиль.

"Можна звинувачувати українців в чому завгодно, але взимку це були росіяни, хто прикривав краник, щоб штучно і цілеспрямовано виставити Україну винною", - сказав експерт.

Він зазначає, що вже з 2004 року Кремль був просто одержимий ідеєю побудувати трубопровід в обхід України. А безпрецедентне і "дуже нахабне" попрання міжнародних правил - анексія Криму, початок конфлікту на сході України за допомогою російської армії - спричинили за собою прямі наслідки і для газової політики, зазначає Заславський.

Він звертає увагу на економічну безглуздість будівництва нового трубопроводу, бо це той же газ, від тих же виробників, тим же споживачам, за тим же контрактами і при недозавантажених вже наявних транзитних потужностях.

"Вони могли б домовитися з Україною за мінімальні гроші, але зараз вони витрачають десятки мільярдів на божевільні труби", - говорить Заславський.

Сам Газпром він називає "економічною рукою Кремля", "історією корупції в Росії", який нині має намір перенести ці корупційні схеми в Європу. Проект Nord Stream-2, який просуває Кремль, може мати величезні політичні наслідки для Європи, попереджає аналітик. За словами експерта, Олексій Міллер, глава Газпрому, який саме в Берліні два роки тому оголосив "ультиматум" Україні, має намір створити в Німеччині свій новий газовий хаб в Європі і поставити німецько-російське співробітництво на противагу інтересам решти Європи, а також трансатлантичним відносинам, цінностям і принципам.

Читайте також: Компанії РФ витрачають на лобіювання в ЄС мільйони євро - Transparency

Експерт берлінського Фонду науки і політики (SWP) Кірстен Вестфаль і професор Лондонського університету, науковий співробітник "Енергетичного проекту" Гарвардського університету Андреас Голдтау, які брали участь в дискусії, не в усьому погодилися з аргументами Заславського.

Але експерти визнали, що проект серйозно політизований і ймовірно може призвести до поглиблення розбіжностей і суперечок всередині Європейського Союзу.

Вестфаль зазначила, що реалізація цього проекту ускладнить проведення реформ в Україні та завдання тих, хто цим реформам допомагає, в першу чергу самій Німеччині. Тому Берлін може заплатити високу політичну ціну. Експерт при цьому вважає, що історія Nord Stream-2 – "не чорно-біла, це історія з різними відтінками сірого". Вони вважають, що потрібно Німеччині разом з ЄС, Росією та можливо з Євразійським союзом сісти і знайти вихід із ситуації.

Голдтау зі свого боку попередив про небезпеку використання економічних інструментів, таких як Третій енергетичний пакет ЄК, для досягнення стратегічних політичних цілей, оскільки в оригіналі енергетичний режим ЄС управляє внутрішнім енергетичним ринком, але не управляє імпортними трубопроводами. Він вважає такий підхід "дуже слизькою доріжкою", оскільки можуть бути створені прецеденти, наслідки яких зараз важко оцінити.

Як повідомлялося, проект "Північний потік - 2" (Nord Stream-2) передбачає будівництво двох ниток газопроводу від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Загальна пропускна здатність запланована в 55 мільярдів кубометрів за рік.

Для реалізації проекту створено компанію Nord Stream 2 AF, яка в квітні підписала угоди про фінансування проекту з Shell (Велика Британія - Нідерланди), OMV (Австрія), Engie (Франція), Uniper і Wintershall (обидві - Німеччина). У червні партнери перерахували на рахунки компанії понад одного мільярда євро. Планується, що трубопровід почне працювати в 2019 році.

Раніше республіканська більшість Палати представників конгресу США пригальмувала голосування щодо санкцій проти Росії, які схвалив Сенат. Окремим пунктом у документі прописано намір США "протидіяти будівництву газопроводу "Північний потік-2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-