Сергій Савчук, голова Держагентства з енергоефективності та енергозбереження України
В Україні найвища окупність інвестицій у відновлювальну енергетику
29.06.2017 12:05

- Це дві взаємодоповнюючі програми. Завдяки тому, що ми реалізували свою програму через державні банки, далі з'явилася вже інша програма. Представники ЄБРР дивилися, яким чином пройде цей експеримент, пілотний проект у нас: чи буде попит, чи буде повернення грантів на енергомодернізацію, чи будуть люди повертати кредити, чи вистачить платоспроможності...

Коли ми показали за перші півтора року величезний результат, зайшов новий проект від ЄБРР. Ми задоволені цим.

Банків має бути більше, програм більше. У Польщі, наприклад, сім різних програм. В Україні ринок на утеплення дуже великий – до 50 млрд євро як мінімум (якщо брати 100 тисяч багатоповерхових будинків й індивідуальний фонд 6,5 млн). Тому, чим більше програм таких буде в Україні, тим краще.

 - Чи є вже напрацювання щодо проектів з альтернативної енергетики, які також допомогли б вирішити сміттєву проблему України?

- Весь світ вирішує сміттєву проблему через спалювання сміття і виробництво теплової електричної енергії. Швеція, наприклад, сьогодні купує сміття. А ми думаємо, де купити вугілля... Тому ми зараз максимально працюємо, у тому числі на цьому форумі з потенційними інвесторами, над можливістю залучення інвестицій в заводи тих інституційних інвесторів, які вже працюються по всьому світу, в таких державах як Японія, Китай, Ізраїль, країнах Східної Європи. Наша задача сьогодні – спільно з органами місцевого самоврядування і з інвесторами знайти точки входу для переробки сміття саме в електричну теплову енергію. Напрацювання є. Це потрібно погоджувати з мерами.

Тому тут треба йти через проект державно-приватного партнерства, щоб були залучені органи місцевого самоврядування, які мають на сьогодні на рахунках від 12 млрд грн (просто на рахунках, отримують відсотки по кредитах).

Ми коли робили децентралізацію, сподівалися, що це є відповідальність, і ці кошти будуть ефективно освоєні. Тому органи самоврядування на місцях, навіть при тому, що немає великого тарифу на утилізацію, на збір сміття, мають бути залучені. Вони мають взяти на себе частину капітальних вкладень. Щоб інвестору, який заходить із приватними інвестиціями, зменшити період окупності інвестиції. Ми якраз над цим працюємо.

Минулого тижня я був в Одесі, говорив про це з облдержадміністрацією, облрадою, мерією. Також у Львові те ж саме питання. У Хмельницькому ми зараз працюємо по державно-приватному партнерству саме в галузі утилізації сміття. Це потужній майбутній ринок. 

- Судячи з кількості присутніх на конференції в Берліні, коли люди стояли в залі, коли прийшло багато представників саме німецького бізнесу, вважаю, що дуже. Німецька сторона до нас давно придивляється. Їй потрібно чути позитивні сигнали від нас. Тому в Берліні були зібрані практично всі представники енергетичної галузі  України, які поставили собі задачу показати німецьким партнерам, що в Україну вже потрібно вкладати кошти. Оскільки період повернення інвестицій саме по відновлювальним джерелам сьогодні для німців дуже цікавий. Такого повернення, як в Україні – 3-5-6 років, – ніде немає. Ми були у вітроенергетичній компанії Enercon, вони розповідали, що в них проекти по 12 років окупності. У нас проекти з використання енергії вітру окуповуються за 7 років. Нас запевнили, що мають величезне бажання зайти в Україну. Україна сьогодні якраз на передовій у цьому напрямку. Ми все зробимо, щоб інвестиції зайшли.

Ольга Танасійчук. Берлін.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-