Перший німецько-український симпозіум з відновлюваної енергетики пройшов у Берліні

Перший німецько-український симпозіум з відновлюваної енергетики пройшов у Берліні

Фото
Укрінформ
Перший німецько-український симпозіум "Потенціал України у сфері відновлюваної енергетики" пройшов у Посольстві України в Берліні.

Участь у заході брали керівники державних структур і компаній, зайнятих у секторі, експерти, банкіри, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Для України розвиток відновлюваної енергетики і досягнення енергонезалежності - не гасло", - відзначив глава Держенергоефективності України Сергій Савчук.

Він нагадав, що в останні роки зусилля уряду спрямовані на радикальне зменшення споживання природного газу, і за два опалювальні сезони вдалося заощадити 1,5 млрд євро на купівлі палива у Газпрому (без урахування Криму і деяких частин Донбасу).

Зараз стоїть завдання залучення інвесторів. Для виконання плану розвитку до 2020 року країні потрібно близько 12 млрд євро інвестицій. Для залучення такої суми недостатньо мати дуже хороше законодавство і гарантувати повернення інвестицій - треба створити умови для фінансових інституцій, зазначив Савчук. 

Зокрема, він розповів про плани створення Green Investment Fund of Ukraine - технічного офісу, який оцінюватиме потенційні проекти в сфері відновлюваної енергетики. Концепція передбачає, що сам фонд буде держателем до 15-20% акцій у цих проектах, решта коштів має надійти безпосередньо від компаній, які займаються цими проектами, і від банків. За словами Савчука, банки, з якими були проведені переговори, готові фінансувати такі проекти, але в них немає технічної можливості оцінити їх, тому вони підтримують створення такого фонду.

Фото: Ольга Танасійчук

«Якщо ЄБРР, Світовий банк, німецькі банки підтримають нас у створенні такого фонду, ми могли б створити в Україні таку структуру і це відкрило б шлях для фінансових можливостей, інструментів для залучення певних інвесторів", - сказав чиновник.

Він запропонував продовжити конкретні переговори наступного тижня.

За словами Савчука, немає жодних перешкод для стійкого розвитку відновлюваної енергетики в Україні. Він нагадав, що уряд у 2014 році схвалив план на основі європейських директив, розрахований до 2020 року. "Ми маємо йти разом. Український уряд відкритий", - сказав він.

Зокрема, за словами директора Держенергоефективності, 45 проектів із загальним потенціалом інвестицій до 700 млн євро "вже готові і чекають на партнерів".

Як наголошували учасники симпозіуму, Україна має всі умови для успішного розвитку відновлюваної енергетики, яка цілком може зробити країну повністю незалежною від імпорту традиційних енергоносіїв всього лише за десятиліття, проте на даний момент відіграє незначну роль у загальному енергобалансі країни. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-