Зростання ВВП до кінця року становитиме 2,2% - Dragon Capital

Зростання ВВП до кінця року становитиме 2,2% - Dragon Capital

Укрінформ
Експерти прогнозують зростання ВВП на кінець 2017 року на рівні 2,2%, а наступного року на рівні 3,3%.

Про це говориться у прогнозі інвестиційної компанії Dragon Capital, який передано у розпорядження Укрінформу. 

"Економічна активність продовжує відновлюватися завдяки внутрішньому попиту, як споживчому, так і інвестиційному. Ми прогнозуємо  зростання реального ВВП у цьому й наступному роках на 2,2% і 3,3% р/р відповідно", - говориться у повідомленні.

У Dragon Capital зазначають, що промислове виробництво зросло у травні на 1,2% р/р після падіння на 6,1% у квітні, що дало змогу скоротити зниження за 5 місяців 2017 до - 1,3% р/р. За оцінками Державної служби статистики, зростання промвиробництва за вирахуванням сезонних чинників і календарних ефектів у травні становило 1,6% р/р (перша позитивна зміна цього року), при цьому порівняно з минулим роком показник не змінився, хоча до цього знижувався три місяці поспіль.

Різке поліпшення динаміки промисловості порівняно з квітнем багато у чому пов'язане з календарним ефектом: у травні цього року робочих днів було на один більше, ніж у травні минулого, тоді як у квітні - навпаки, на 2 робітників дня менше. В результаті покращала динаміка галузей, де немає безперервного робочого циклу, у тому числі машинобудування (+15% р/р у травні порівняно з - 0,8% у квітні), текстильної промисловості, виробництва меблів та ін. Окрім того, зростання у харчовій промисловості прискорилося до +7,7% р/р минулого місяця завдяки значним обсягам виробництва рослинної олії. Ці позитивні зрушення дали змогу компенсувати тривалий негативний вплив розриву економічних зв'язків з Донбасом, внаслідок якого відбувається падіння виробництва в інших ключових галузях промисловості, у тому числі металургії, виробництві коксу, видобутку вугілля й залізняку, а також у секторі житлово-комунальних послуг.

"Незважаючи на те, що показник промвиробництва у травні перевершив наші очікування, динаміка сектора залишається у рамках нашого річного прогнозу, що припускає нульове зростання промвиробництва. Ми чекаємо, що річне зростання промвиробництва у червні залишиться позитивним на фоні низької бази порівняння (внаслідок тимчасового припинення залізничного сполучення в Донбасі у червні 2016 р.), після чого річні темпи зростання коливатимуться біля нульової позначки до кінця року. Позитивна динаміка непромислових секторів економіки підтримує наше припущення про те, що розрив економічних зв'язків з непідконтрольними територіями на сході країни трохи позначиться на економіці України", - додають у Dragon Capital.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-