Мінекономіки врегулює механізм розрахунків із

Мінекономіки врегулює механізм розрахунків із "газзбутами"

Укрінформ
У Мінекономрозвитку пропонують механізм врегулювання проблеми з розподілом коштів за спожитий природний газ, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання постачальників природного газу.

Про це йдеться в проекті постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 р. N 296», оприлюдненому на сайті Мінекономрозвитку.

«Проект розроблено з метою врегулювання проблемних питань пов'язаних з розподілом коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання постачальників природного газу, на яких покладені спеціальні обов'язки, за спожитий природний газ», - йдеться в повідомленні.

Згідно з текстом проекту, пропонується встановити механізм, відповідно до якого постачальники газу населенню в рамках механізму спеціальних зобов'язань будуть отримувати зі спеціальних рахунків на звичайні розподільчі рахунки (на підставі платіжних доручень) належні їм 2,5% маржі "живих" грошей. Водночас, при покритті субсидіями 50% вартості поставленого населенню газу, "газзбути" зможуть отримати 5% від загальної суми "живих" грошей, а при покритті пільгами 80% вартості - 12,5% "живих" грошей.

"З 1 квітня 2017 року втратила чинність частина шоста статті 11 Закону України «Про ринок природного газу», якою визначено, що розрахунки споживачів природного газу здійснюються із використанням поточних рахунків із спеціальним режимом використання. У зв’язку з цим виник ризик відсутності механізму розрахунків споживачів за відпущений в рамках покладених спеціальних обов’язків природний газ", - пояснили ініціативу в Мінекономрозвитку.

Як зазначили в МЕРТ, станом на кінець квітня 2017 року загальний обсяг заборгованості контрагентів НАК "Нафтогаз України", продаж (постачання) природного газу яким здійснюється в рамках покладених на "газзбути" спеціальних обов’язків, перевищував 57 млрд грн.

"Подальша відсутність реально діючого механізму розрахунків споживачів за відпущений в рамках покладених спеціальних обов’язків природний газ призвела б до її непрогнозованого збільшення", - зазначили в міністерстві.

"Прийняття підготовленого проекту постанови дозволить запобігти ризикам, які найближчим часом можуть призвести до повної зупинки розрахунків контрагентів НАК «Нафтогаз України» за відпущений в рамках спеціальних обов’язків природний газ, а також забезпечить встановлення механізму розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання починаючи з 01 квітня поточного року до законодавчого врегулювання даного питання", - наголосили в МЕРТ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-