Падіння товарообігу між Україною та Казахстаном спричинила Росія - посольство

Падіння товарообігу між Україною та Казахстаном спричинила Росія - посольство

Укрінформ
Перекриття транзитних шляхів для українських товарів Російською Федерацією спричинило різке підвищення транзитних тарифів та стало однією з причин зниження обсягів торгівлі між Україною та Казахстаном.

Про це журналістам розповів тимчасовий повірений у справах України в Республіці Казахстан Володимир Джиджора, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"По-перше, різке падіння цін на нафту і газ знизило купівельну спроможність казахстанського бізнесу. По-друге, в Україні просіла економіка у зв'язку з війною. По-третє, Російська Федерація закрила транзит у всіх напрямках для українських товарів або товарів, які йдуть через територію України незалежно від походження. Відповідно, це значно підвищило транзитні витрати на доставку товарів з України до Казахстану", - повідомив представник України у Казахстані.

За його даними, транзитні тарифи виросли для українського бізнесу у 3,6-5,5 разів. 

"Бізнес сказав, що їм пропонували транзит однієї єврофури з Одеси до порту Актау за 11 тис. євро. Це неймовірні кошти. Коли транзит не був закритий, транспортні витрати становили 2-3 тис.", - пояснив Джиджора.

Крім того, за словами представника українського посольства, у 2016 році були завершені деякі спільні українсько-казахстанські проекти, а Казахстан перейшов до політики диверсифікації постачання та імпортозамщення.

"Якщо декілька років тому номенклатура українських товарів становила близько 500 одиниць, то зараз, за неофіційною інформацією, ця цифра скоротилася до 200 одиниць. Що це за позиції - ми намагаємося з'ясувати", - розповів Джиджора.

Разом з тим, з початку 2017 року спостерігається пожвавлення товарообігу. 

"За різними напрямками товарообіг зріс на 15-25% порівняно з минулим роком. Крім того, імпорт казахстанських товарів до України вперше за багато років перевищив експорт. Це пов'язано з тим, що казахстанському бізнесу дешевше доставити товари до України, ніж навпаки", - додав Джиджора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-