Продавці авіаквитків просять Кабмін

Продавці авіаквитків просять Кабмін "розрулити" їхній спір з МАУ

Укрінформ
Асоціація авіаагентств України вважає, що запровадження авіакомпанією МАУ додаткового збору при бронюванні квитків через турагентства може призвести до значного здорожчання квитків, а також скорочення робочих місць в турагентствах.

Про це Укрінформ повідомила Асоціація авіаагентств України.

"13 квітня МАУ ввела додатковий збір при бронюванні квитків через туристичні агентства в $9 за сегмент. Це вкрай негативно позначилося на діяльності агентств. За попередніми оцінками, введення такого збору призведе до здорожчання кожного авіаквитка МАУ у середньому на 500 грн. Окрім того, згодом подібні норми можуть призвести до скорочення робочих місць у агентствах, що є неминучим в умовах оптимізації витрат", - вважають у асоціації.

При цьому, як зазначається, на МАУ припадає близько 30-40% усіх авіаквитків в Україні.

"Після тривалих, але безуспішних спроб вирішити питання шляхом переговорів із МАУ Асоціація авіаційних агентств вирішила звернутися до Кабінету міністрів України та Міністерства інфраструктури з вимогою вплинути на ситуацію", - кажуть в асоціації.

Водночас, у коментарі журналістові Укрінформу, прес-секретар авіакомпанії МАУ Євгенія Сацька заявила, що факти, на які посилаються в асоціації не відповідають дійсності та є спекуляцією.

"МАУ не може і не має наміру в майбутньому контролювати ціноутворення агентів. Кожне агентство самостійно визначає розмір винагороди за свої послуги. Розмір такої винагороди включений у вартість авіаквитка для пасажира. Крім того, практично усі агентства в Україні (і за кордоном) отримують спеціальні мотиваційні бонуси від глобальних дистриб'юторських систем за користування їхніми послугами. Розмір такого бонусу може становити до 5 (а іноді і більше) доларів за одну польотну ділянку.

Витрати на користування глобальними системами бронювання не є доходами МАУ і не залежать від авіакомпанії", - зазначається у заяві прес-секретаря.

За її словами, авіакомпанія, зі свого боку, надає агентам можливість продавати квитки без стягнення GDS-збору, шляхом підключення до системи бронювання авіакомпанії безпосередньо.

Міркування про підвищення ціни квитка для пасажира є в даному випадку не більше ніж спекуляцією на тему. Наразі вже понад 40 агентств в Україні підключені до системи бронювання авіакомпанії і оформляють квитки без стягування GDS-збору. Цей процес на даний моменті продовжує набирати обертів. Відповідно далеко не весь агентський ринок України поділяє позицію авторів відкритого листа", - резюмують у МАУ.

Асоціація авіаційних агентств заснована у 2002 році. Головна мета асоціації - захист інтересів учасників ринку надання агентських послуг у галузі авіаперевезень (членів асоціації) перед державною владою, міжнародними організаціями та авіакомпаніями, як в Україні, так і за її межами. До асоціації входять найбільші авіаційні агентства України, такі як Carlson Wagonlit Travel, Обрій, Пілот та ін. Асоційованими членами нашої асоціації також є глобальні дистриб'юторські системи Galileo і Amadeus.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-