Міжнародні резерви зросли до $17,6 мільярда  з початку року – НБУ

Міжнародні резерви зросли до $17,6 мільярда з початку року – НБУ

Укрінформ
Міжнародні резерви України на 1 червня 2017 року становили 17 617,7 млн доларів США (в еквіваленті) за попередніми даними. За п’ять місяців поточного року вони зросли на 14%, у тому числі за травень – на 3%.

Про це повідомляє у вівторок Національний банк України.

"Як і в попередні місяці, у травні збільшення резервів відбувалося здебільшого завдяки сприятливій для вітчизняного експорту ситуації на світових сировинних ринках, яка дозволяла Національному банку проводити купівлю валюти і водночас не протидіяти тенденції до зміцнення національної валюти. Завдяки цьому чиста купівля валюти Національним банком у травні становила 521,2 млн дол. США", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, протягом місяця Національний банк у травні викупив на міжбанківському валютному ринку 525,2 млн дол. США (з них 266 млн дол. США - за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу). Разом з тим, Національний банк здійснив продаж 4 млн дол. США шляхом інтервенцій у формі запиту найкращого курсу. Жодного валютного аукціону з продажу валюти у травні проведено не було.

Збільшенню резервів минулого місяця сприяло, зокрема, надходження коштів від Єврокомісії у сумі 8 млн євро.

 Водночас кошти з резервів у травні було спрямовано на платежі з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті. На ці цілі було витрачено 158,6 млн дол. США (крім платежів на користь МВФ), з яких 18,5 млн дол. США – обслуговування за облігаціями зовнішніх запозичень та 82,5 млн дол. США – обслуговування і погашення за облігаціями внутрішньої державної позики. Крім того, ще 71,8 млн дол. США було спрямовано на платежі уряду та Національного банку на користь Міжнародного валютного фонду.

 "Станом на 1 червня обсяг міжнародних резервів України покриває 3,7 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку", - зазначили у НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-