У Німеччині  - фінансова реформа

У Німеччині - фінансова реформа

Укрінформ
Бундесрат, представництво 16 федеральних земель Німеччини, у п'ятницю одностайно затвердив фінансову реформу, що збільшує дотацію регіонам.

Про це повідомляє з Берліна власний кореспондент Укрінформу.

Документ упорядковує фінансові відносини між центром і федеральними землями країни. Він передбачає перерозподіл коштів центрального бюджету між суб'єктами з різними фінансовими можливостями. Згідно із законом, з 2020 року федеральні землі, незалежно від розміру території і економпоказників, щороку отримуватимуть з центрального бюджету по 9,75 млрд євро з подальшим підвищенням. З іншого боку, центр отримує більше повноважень в тому, що стосується контролю за їх господарською діяльністю, зокрема будівництва доріг, шкільної освіти, збору податків.

"Фінансовий пакет", який вимагає внесення 13 поправок до конституції, схвалений наступного ж дня після того, як за нього проголосували 455 (при 87 "проти" і 61 "утримався") членів Бундестагу. Цьому передували непрості узгодження. Депутати Бундестагу і члени Бундесрату найчастіше у своїх розмовах вимовляли слово "солідарність".

Між тим, експерти вже критикують новий закон. Так, у Мюнхенському дослідницькому інституті фінансових проблем IFO Укрінформу прокоментували його "як такий, що підриває принцип федералізму" і такий, що призводить до більшої централізації. Закон, на думку IFO, істотно скоротити самостійність регіонів в ухваленні рішень. До того ж, така зрівнялівка не слугуватиме позитивним стимулом для підвищення економічної ефективності земель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-