Кремль збирався обміняти перемогу в арбітражі на визнання Криму - експерт

Кремль збирався обміняти перемогу в арбітражі на визнання Криму - експерт

Укрінформ
Кремль розраховував, що його позовні претензії до НАК "Нафтогаз України" у Стокгольмському арбітражі будуть задоволені і можливо буде "обміняти" цю перемогу на визнання Криму.

Таку думку висловив в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

"Газпром", відчуваючи, що "Нафтогаз" буде звертатися до арбітражу, спрацював на випередження... Претензія на суму $31,7 млрд мала справити, на думку Кремля, потужний психологічний вплив на "київську хунту" та ще й у поєднанні з газовою блокадою, до якої вдалися у червні 2014-го. Логіка проглядалася наступна - списання штрафу в обмін на Крим. Тобто, арбітраж зобов'яже "Нафтогаз" сплатити колосальну суму - практично 1/3 ВВП України, що нереально, тому Росія запропонує оборудку - списання штрафу, що вже буде арбітражем визнано як борг в обмін на визнання Києвом російського статусу Криму", - заявив Гончар.

Експерт зауважив, що Стокгольмський арбітраж аналізує не тільки дух і букву контракту, він аналізує контракт на предмет відповідності ринковим реаліям, тож арбітраж помітив дискримінаційний підхід - у поєднанні принципу "бери чи плати" з одночасною забороною реекспорту газу. Також і з формулою ціни не все так однозначно для "Газпрому".

Аналізуючі рішення, експерт також відзначив як позитив те, що українське вище державне керівництво не спокусилося на позасудове, чи несудове, чи досудове вирішення проблеми, Україна повністю пройшла міжнародно-правову процедуру через арбітражну інстанцію.

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті Укрінформу.

Як повідомляв Укрінформ, НАК "Нафтогаз України" 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу за позовом проти "Газпрому" щодо контракту від 2009 року на постачання газу. Зокрема, Трибунал задовольнив вимогу Нафтогазу про перегляд ціни на газ з урахуванням ринкових умов; повністю відхилив вимоги Газпрому щодо принципу «бери або плати», а також повністю скасував заборону на реекспорт газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-