Семерак каже, що до отруєння дітей у Смирнівці призвела безкарність утилізаторів

Семерак каже, що до отруєння дітей у Смирнівці призвела безкарність утилізаторів

Укрінформ
Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак наполягає на необхідності проведення перевірок ліцензіатів у сфері поводження з небезпечними відходами.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook

«Я - за поліпшення бізнес-клімату в країні. Але вважаю, що захист бізнесу у сфері поводження з небезпечними відходами – це не заборона перевірок, а очищення ринку від недобросовісних підприємців – «схемачів» і фірм-метеликів (яких близько 80% серед перевірених)», - написав Семерак.

Він зазначив, що і надалі буде наполягати на перегляді обмежень щодо перевірок ліцензіатів, які збирають, зберігають та утилізують небезпечні відходи. «Для мене це питання не лише екологічної безпеки, життя і здоров’я громадян, якості повітря і води, землі, якою ми всі ходимо, але й особистих принципів», - підкреслив він.

Міністр прокоментував ситуацію щодо отруєння дітей у Смирнівці на Харківщині: «Ця історія наочно демонструє як «спрощення» породило відчуття безкарності у місцевого утилізатора, який «захоронив» бочки з отрутою (домішкою для побутового газу) на своєму полігоні «небезпечних відходів». Нестерпний сморід, діти на лікарняних ліжках і страх всіх місцевих жителів вийти на вулицю - лише перші висновки цієї історії. Чекаємо зараз на лабораторні дослідження щодо стану води та грунту».

Семерак переконаний в тому, що цей утилізатор буде покараний. Але в країні різних фірм-утилізаторів майже 300. «Ми встигли перевірити менше третини. У більшої частини ліцензії були анульовані. Вважав і вважаю, що заслужено. По декому взагалі решітка плаче. Наша комісія встигла перевірити 74 підприємства. Серед них виявилися подібні до «смирнівського» утилізатора», - додав міністр.

За його словами, Мінприроди кілька разів зверталося до Державної регуляторної служби про проведення позапланових перевірок, але безуспішно. В Україні діє мораторій на перевірки бізнесу. І ось такі підприємства, користуючись мораторієм, продовжують нищити здоров'я та екологію.

Як повідомлялося, 18 травня недалеко від території школи в Смирнівці Харківської області поширився їдкий запах. У лікарню доставили трьох школярів віком від 12 до 16 років. Зі школи евакуйовано 111 дітей, 12 учителів і персонал. Люди в Смирнівці скаржилися на нудоту і головний біль. Причиною їдкого запаху виявилася рідина (попередньо етилмеркоптан), що вилилася з бочок на звалищі. Було встановлено, що 17 травня КП "Обласне комунальне спеціалізоване підприємство з виконання норм екологічної безпеки" вивезло на звалище побутових відходів 18 тонн хімічної речовини. Три бочки, об'ємом по 200 літрів кожна, розгерметизувалися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-