Експерт: ягоди будуть у дефіциті, а ціна - вищою за минулорічну

Експерт: ягоди будуть у дефіциті, а ціна - вищою за минулорічну

1611
Ukrinform
Виробники ягід констатують, що через травневі заморозки Україна може залишитись без свіжої сезонної полуниці й малини. Ягідні культури будуть у дефіциті, а їх ціна буде значно вищою, аніж минулого року. 

Про це пише керуючий партнер ТОВ "ФруТек" Олег Босий для агросайту Agravery.

"Ситуація із заморозками однозначно негативно вплине на урожай ягідних культур – вони будуть у дефіциті, а ціна ягідної продукції буде значно вищою, аніж минулого року. Поки що досить важко говорити про конкретну статистику втрат, проте уже зараз можна зробити висновок, що, незважаючи на усі вжиті агротехнологічні засоби, плантатори не дорахуються суттєвої частини врожаю – у деяких господарствах говорять про 20-30%, а іноді – 50% втраченого ягідного продукту", - зазначив Босий.

У найбільш сприятливій ситуації, порівняно із рештою виробників, опиняться виробники ягід закритого грунту.

"Для них наступить фактично «золотий час», адже вони можуть диктувати еталонну ціну на продукцію. Проте таких виробників тепличних ягід в Україні можна порахувати на пальцях – занадто дороге задоволення. Так, вартість однієї теплиці стартує від 50-60 тис. євро, а при вартості кредитів 25% річних це виходить майже непідйомна сума", - зазначив керуючий партнер "ФруТек".

За словами Босого, частково з цієї причини у виграшній ситуації опинились найближчі конкуренти українського ягідництва – поляки. 

"Плантації ремонтантної малини там хоча і сильно зачепило морозом, проте, завдяки активному будівництву теплиць, там можуть отримувати кращі показники урожаю та не зірвати експортні контракти із трейдерами. Та й вартість кредитних коштів на будівництво тепличних об’єктів там значно менша – плівкова теплиця тунельного типу під суницю обійдеться приблизно у 40 тис. євро під 3% річних. Хотілося б, аби з часом і у нас в Україні фермери могли вкладати кошти у такі технології і робити бізнес менш ризикованим та з більш прогнозованим результатом", - зазначив він.

Разом з тим, наголошує Босий, ситуація в самій Україні не є рівномірною. Заморозки першої половини минулого тижня носили локальний характер. 

"Приміром, у Вінницькій області температура не опускалась нижче 1-1,5 градуси морозу, тож жодних пошкоджень ми не зафіксували. А от на Київщині ситуація із ягідними культурами, зокрема із суницею садовою, критична – через значне і швидке зниження температури, яке подекуди сягало 5 градусів морозу, господарства зазнали непоправних втрат. У кращій ситуації опинились ремонтантні сорти - там ще можна врятувати урожай, а от традиційна червнева суниця фактично втрачена. Не допомогло ні агроволокно, яким зазвичай вкривають насадження проти короткочасних заморозків, ні обкурювання у господарствах", - сказав він.

На півдні, за словами Босого, та ж ситуація із заморозками, проте, наприклад, на Миколаївщині в одному із господарств агроволокно, яким вкрито 10 га насаджень, із захистом суниці впоралось на відмінно, все те, що не було захищене агроволоконом, постраждало – майже половина насаджень суниці просто вимерзла.

Інший виробник, зокрема із Херсонщини, зазначає, що заморозки обійшли їх стороною, і проблем із врожаєм немає. Скоріш за все, будуть проблеми із суницею і на Волині, оскільки там, за свідченнями очевидців, підморозило на минулому тижні аж до -3.

Малина також витримала уже дві хвилі похолодань - у квітні та травні, що не може не відбитися на якості врожаю. Мінус 2-3 градусів для малини є критичними значеннями, тож на Київщині в одному із господарств при такій температурі ті пагони, які були вищими, просто померзли. Вони ще мають шанс відійти, проте дадуть урожай значно пізніше – на 2-3 тижні пізніше строків. Тож виробники ранніх ягід мають бути готові не отримати тих надприбутків на ягідній продукції, на які вони так розраховували.

Щодо чорниці й лохини, за словами експерта, ситуація більш сприятлива.

"Ця культура у період активного цвітіння може витримувати мінусові температури, проте не нижчі за -5, але коли на рослинах є ягоди, то навіть -1 градус може бути дуже небезпечним. Тому промислові виробники ягід убезпечують себе спеціальними технологіями, які цілком можуть вирішити проблему збереження урожаю від морозу в період плодоношення", - зазначив Босий.

При цьому він спрогнозував через недобір урожаю високу конкуренцію серед підприємств-переробників, причому не лише на українському, а й на ринках країн-сусідів.

"Через недобір урожаю та високу ціну продукції ми однозначно побачимо у поточному сезоні велику конкуренцію і у цьому сегменті серед підприємств-переробників, причому не лише на українському, а й на ринках країн-сусідів – у Польщі та Сербії. Ціна на сировину – малину або суницю, однозначно піде вгору, і буде значно вищою за показники останніх сезонів", - наголосив експерт.


Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-