Нафтогаз не платитиме $108 мільйонів за поставки Газпрому на Донбас

Нафтогаз не платитиме $108 мільйонів за поставки Газпрому на Донбас

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" не оплачуватиме російському Газпрому 473 млн кубометрів газу на суму $108 млн, що начебто були поставлені на непідконтрольні території. Отже, і податків з його імпорту сплачувати не повинен.

Про це йдеться в коментарі Нафтогазу щодо несплати 3 млрд грн податків, інформація про яку з'явилася напередодні у ЗМІ.

"Мова йде про останню закупівлю газу у Газпрому, яка відбулась у жовтні-листопаді 2015 року. Нафтогаз заплатив тоді Газпрому за 2,4 млрд куб. м газу, які ми замовляли та отримали. Газпром наполягає, що за ці два місяці він поставив в рамках нашого контракту ще 473 млн куб. м газу на суму $108 млн через неконтрольовані газовимірювальні станції Прохорівка та Платово. Ці обсяги ми не замовляли та не оплачували", - прокоментували у НАК.

Відповідно, між Нафтогазом і Газпромом досі не підписані двосторонні акти за цими поставками, а 2,4 млрд куб. м газу оформлені за попередніми митними деклараціями.

"За законом, на момент закупівлі газу у Газпрому у 2015 році Нафтогаз не мав оплачувати ПДВ при імпорті газу в Україну. У 2016 році такої вимоги не було. Вона з’явилася лише з 2017 року. Весь газ, про який йдеться, було ввезено та продано на внутрішньому ринку ще до кінця 2015 року, ПДВ з продажу газу споживачам в Україні ми своєчасно перерахували до держбюджету. Тобто, держава вже отримала цей податок", - наголосили у Нафтогазі.

Напередодні у ЗМІ з'явилася інформація, що Служба безпеки України начебто готує перевірки у Нафтогазі за фактом несплати податків на суму 3 млрд грн. Як зазначається, НАК до сьогодні не завершив митне оформлення 2,4 млрд кубометрів газу, а оскільки з 1 січня 2017 року Нафтогаз увійшов до числа суб'єктів, зобов'язаних платити ПДВ з зовнішньоекономічних операцій, то мусить оплатити збори з переміщення зазначеного обсягу через кордон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-