Спалювати  радіоактивно забруднену деревину краще інсинератором

Спалювати радіоактивно забруднену деревину краще інсинератором

Укрінформ
Промислова експлуатація установки (інсинератора) дозволить безпечно утилізовувати забруднені лісові масиви Зони відчуження, на чверть зменшити витрати на теплозабезпечення м. Чорнобиль, а також на 30% скоротити споживання газу.

Про це інформує Урядовий портал. 

"У першому кварталі 2017 року успішно пройшли роботи з дослідної експлуатації експериментальної установки (інсинератора), основне завдання якої - вирішити проблему з безпечної утилізації радіаційно забруднених лісових масивів з лісництв Зони відчуження. Установка була побудована у 2015 році за фінансової підтримки Європейської комісії. Після введення у промислову експлуатацію, фінансові витрати на виробництво теплової енергії для системи теплозабезпечення м. Чорнобиль зменшаться до 25% на рік, а використання природного газу на понад 30% на рік", - йдеться у повідомленні. 

Дослідна експлуатація експериментальної установки полягала у спалюванні радіоактивно забрудненої подрібненої деревини, виробництві теплової енергії та передачі її в тепломережу м. Чорнобиль, переробці радіоактивних відходів, що можуть утворюватися в процесі дослідної експлуатації експериментальної установки та ремонтних робіт її устаткування, а також - визначенні найбезпечнішого та найоптимальнішого варіанту/режиму технології спалювання забрудненої радіонуклідами деревини, що знаходяться в зоні відчуження.

У процесі дослідної експлуатації інсинератор працював переважно на 30-40% потужності, використання тріски в такому режимі роботи становило приблизно 10-11 кубометрів за добу, як наслідок утворювалося близько 0,043 кубометра золи, яка завантажувалась до контейнерів КТ-0.2. Після повного завантаження контейнера золою проводилась характеризація з визначенням радіонуклідного складу та питомої активності радіонуклідів, що містяться в золі та її належність до радіоактивних відходів.

За весь час експлуатації експериментальної установки контрольні рівні для об’ємної активності радіонуклідів у приземному шарі повітря м. Чорнобиль не були перевищені.

Результати проведення дослідної експлуатації експериментальної установки для спалювання радіоактивно забрудненої деревини та їх аналіз дають підстави на подальше використання такої установки для безпечного спалювання радіоактивно забрудненої деревини лісів зони відчуження та використання для передачі теплової енергії в систему тепло забезпечення м. Чорнобиль.

За словами голови Державного агентства з управління Зоною відчуження Віталія Петрука, промислова експлуатація експериментальної установки для спалювання радіоактивно забрудненої деревини (інсинератора) дасть можливість зменшити об’єм радіоактивно забрудненої деревини шляхом спалювання та отримання золи, більш ніж у 200 разів та привести радіоактивні відходи, що знаходяться у вигляді радіоактивно забрудненої деревини, у відповідність до критеріїв для їх захоронення.

Довідка. Для вирішення проблеми з безпечної утилізації деревини лісів зони відчуження, у м. Чорнобиль у 2015 році у рамках «Щорічного плану Міжнародного центру з ядерної безпеки (МЦЯБ) 2011» за фінансової підтримки Європейської комісії було побудовано експериментальну установку для спалювання радіоактивно забрудненої деревини (інсинератора).

Відповідно до Наказу Державного агентства України з управління зоною відчуження від 31.05.2016 №61 розпочато підготовку та проведення дослідної експлуатації експериментальної установки для спалювання радіоактивно забрудненої деревини (інсинератора). У липні 2016 року проведено пусконалагоджувальні роботи експериментальної установки, підготовлено персонал. У лютому 2017 року ДСП «ЦППРВ» отримано ліцензію Держатомрегулювання № ОВ 001050 на право провадження діяльності з переробки та зберігання радіоактивних відходів (дослідна експлуатація експериментальної установки для спалювання радіоактивно забрудненої деревини (інсинератора)).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-