Газпром погрожує зменшити транзит газу Україною у 6 разів

Газпром погрожує зменшити транзит газу Україною у 6 разів

Укрінформ
Російський Газпром до січня 2020 року планує транспортувати Україною всього 15 млрд кубометрів газу на рік - порівняно з показниками 2016 року транзит впаде майже у 6 разів.  

Про це повідомив глава ПАО "Газпром" Олексій Міллер в інтерв'ю Reuters.

"Що стосується транзиту Україною після січня 2020 року, то ми вже заявили, що готові вести переговори... інша справа, що може йтися виключно про менші обсяги. Десь близько 15 мільярдів кубометрів газу на рік, і ці обсяги призначені для країн, які межують з Україною", - сказав Міллер.

Як нагадав Reuters, транзит російського газу  Україною на початку 2000-х років складав понад 100 мільярдів кубометрів на рік. Минулого року транзит склав 82,2 мільярда кубометрів - на 22,5 відсотка більше, ніж у 2015 році.

Міллер відзначив, що транзит Україною зменшиться не лише через можливу реалізацію проекту Північний потік-2, але і через зростання видобувань Газпрому на Ямалі.

"Якщо подивитися на знімок з космосу, то(німецький) Грайфсвальд знаходиться просто по прямій лінії через Балтику від нових родовищ... Цей маршрут на дві тисячі кілометрів коротший, ніж через Україну", - сказав Міллер.

Він також висловив думку, що Україна десятиліттями не вкладалася у модернізацію трубопроводів, тому новий маршрут буде "екологічно безпечніший".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-