Вартість активів банку «Київська Русь» виявилась завищеною майже в 4 рази

Вартість активів банку «Київська Русь» виявилась завищеною майже в 4 рази

Укрінформ
Вартість активів банку «Київська Русь» «на папері» складала 5,63 млрд грн, однак незалежні оцінювачі оцінили їх у 1,34 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

«Вартість активів банку «Київська Русь» «на папері» складала 5,63 млрд грн. Натомість, за даними незалежних ліцензованих оцінювачів, їхня ринкова вартість становить 1,34 млрд грн. При цьому сума затверджених акцептованих вимог кредиторів є однією із найбільших серед банків, у яких розпочато процедуру ліквідації, та дорівнює 5,38 млрд грн. Вкладники «Київської Русі» отримали 2,13 млрд грн гарантованого відшкодування», - йдеться в повідомленні.

У Фонді гарантування зазначають, що на кореспондентському рахунку Банку «Київська Русь» в Meinl Bank на день введення тимчасової адміністрації було 44,0 млн доларів США. Ці кошти   в липні 2015 року були списані австрійським банком в рахунок виконання зобов'язань та погашення боргу компанії-нерезидента. Її кінцевим бенефіціаром і фактичним власником був засновник банку «Київська Русь».  На сьогодні, за фактом протиправного заволодіння коштами банку колишнім його акціонером, за заявою уповноваженої особи Фонду органи прокуратури розпочали кримінальне провадження. Банк «Київська Русь» у вказаному кримінальному провадженні виступає потерпілою стороною.

У структурі активів банку «Київської Русі» 80,7% - це кредити балансовою вартістю («на папері») 4,54 млрд грн. За результатами незалежної оцінки ринкова вартість кредитного портфелю  майже уп'ятеро менша і становить 0,93 млрд грн. Серед причин такого стану речей - низький рівень обслуговування та малоліквідне забезпечення.

31,1% кредитного портфелю юридичних осіб (на суму 1,28 млрд грн) - кредити, видані фіктивним чи «підставним» суб'єктам господарювання. З моменту визнання банку неплатоспроможним позичальники не обслуговують свої договори та в переважній більшості розпочали процедуру ліквідації підприємств. Будь-якого майна, на яке банку можливо було б звернути стягнення та погасити кредитну заборгованість, у таких підприємств немає, а в заставі знаходяться «сміттєві» цінні папери.

Національний банк України ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Банк "Київська Русь" 17 липня 2015 року.

Банк було віднесено до категорії проблемних у зв'язку з невиконанням без обгрунтованих причин рішення Правління Національного банку України щодо збільшення статутного капіталу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-