Російська Татнефть через суд у Лондоні вимагає в Укртатнафти $144 мільйони

Російська Татнефть через суд у Лондоні вимагає в Укртатнафти $144 мільйони

Укрінформ
Російська компанія "Татнефть" подала клопотання до Арбітражного суду Москви та Високого суду правосуддя Лондона про примусове виконання арбітражного рішення від 29 липня 2014 року, згідно з яким українська сторона зобов'язана виплатити $144 млн.

Про це повідомляє прес-служба Татнефти.

"ПАТ «Татнефть» подало два нові клопотання в Лондоні і Москві про примусове виконання арбітражного рішення від 29 липня 2014 року проти України про виплату 144 мільйонів доларів США на користь ПАТ «Татнефть», - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, ПАТ "Татнефть" пред'явила позов Україні в травні 2008 року на підставі російсько-української угоди про захист інвестицій (1998 р.).

Згідно з повідомленням у ЗМІ, цьому передував захід на підприємство нових акціонерів, близьких до української групи "Приват" і бізнесмена Олександра Ярославського. В результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів була практично обнульована, а на підприємстві з'явився новий великий акціонер, пов'язаний з групою "Приват" - ТОВ "Корсан".

Спочатку Укртатнафта була створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Водночас, 18,296% акцій НПЗ належало структурам, близьким до ВАТ "Татнефть", ще 28,7788% - Міністерству майна Татарстану.

У жовтні 2007 російська Татнефть заявила про силове захоплення НПЗ, припинивши постачання нафти на НПЗ, і подала позов у міжнародний арбітраж.

Арбітраж у липні 2014 року зобов'язав Україну виплатити Татнефти компенсацію у розмірі 112 млн доларів плюс відсотки. Пізніше апеляційний суд Парижа залишив у силі два арбітражні рішення, що зобов'язали Україну виплатити компенсацію ВАТ "Татнефть".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-