НБУ визнав неплатоспроможним банк, що сам просив про ліквідацію

НБУ визнав неплатоспроможним банк, що сам просив про ліквідацію

Укрінформ
Нацбанк визнав неплатопроможним "Фінбанк", акціонери якого раніше просили про ліквідацію фінустанови.

Про повідомляє прес-служба НБУ.

"Відповідно до вимог статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" 07 квітня 2017 року Правління Національного банку України прийняло рішення № 217-рш/БТ "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Фінбанк" до категорії неплатоспроможних", - йдеться в повідомленні.

Як пояснили в Нацбанку, за результатами діагностичного обстеження ПАТ "Фінбанк", проведеного станом на 01 квітня 2016 року, правління НБУ в жовтні 2016 року затвердило необхідний обсяг докапіталізації банку. Однак, станом на 1 квітня 2017 року банк із цим не впорався.

 Крім того, "Фінбанк" не подав у визначені строки Національному банку план заходів щодо приведення діяльності банку у відповідність до вимог законодавства та нормативно-правових актів НБУ щодо операцій з пов’язаними з банком особами.

"Невжиття банком та акціонерами ПАТ "Фінбанк" запланованих заходів призвело до погіршення його фінансового стану. Зокрема, непогашення позичальниками заборгованості за кредитами спричинило необхідність доформування резервів під кредитні ризики, що призвело до збитків та зменшення розміру регулятивного капіталу. Капітал банку набув від’ємного значення "-" 320 млн грн. Це, у свою чергу, спричинило порушення економічних нормативів. Також непогашення позичальниками заборгованості за кредитами призвело до неспроможності ПАТ "Фінбанк" виконувати зобов’язання перед вкладниками та кредиторами", - зазначили в прес-службі регулятора.

У НБУ нагадали, що в зв’язку із невизначеністю щодо можливих напрямів і джерел подальшої капіталізації акціонерами ПАТ "Фінбанк" було прийнято рішення про ліквідацію банку та подано відповідний пакет документів до Нацбанку. Але НБУ повідомив банк про неможливість погодження ліквідації ПАТ "Фінбанк" за рішенням його власників у зв’язку з невідповідністю обраних голови та членів ліквідаційної комісії вимогам законодавства.

За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, 99% вкладників ПАТ "Фінбанк" отримають свої вклади у повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів суму у 200 тис. грн. Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають виплати у межах суми, гарантованої фондом. Загальна гарантована сума відшкодування становить 2,9 млн грн.

Власниками істотної участі в банку є український бізнесмен Олександр Грановський (79.66%).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-