Опитування АТП про вантажні перевезення

Опитування АТП про вантажні перевезення "суперечать фактам і цифрам"-Укрзалізниця

Укрінформ
Відповідна заява розміщена на сайті ПАТ «Укрзалізниця».

Оприлюднені дані опитування Американської торговельної палати в Україні (АТП) суперечать фактам і цифрам, а висновки про погіршення ситуації у сфері залізничних перевезень, є необ'єктивними.

"Результати опитування про вантажні перевезення залізницею у 2016 році є суб’єктивною думкою його учасників і не відображають реального стану справ", - наголошується в заяві.

При цьому, в "Укрзалізниці" наводять дані, які свідчать, що за підсумки вантажоперевезень 2016 року окремих сегментах спостерігається збільшення обсягів уперше за попередній час. Зокрема до максимального за усі попередні роки показника зріс імпорт - на 4,3% (на 1,5 млн тонн - до 37,7 млн тонн). Також зросли обсяги внутрішньодержавних перевезень на 7,7% (на 12,4 млн. тонн - до 174,3 млн тонн). 

«Експортний потенціал стримувався об'єктивними причинами - низкою штучних обмежень та заборон, запроваджених у 2016 році Російською Федерацією», - пояснюється в заяві. 

Згідно приведених даних, у першому півріччі 2016 року у порівнянні з 2015 роком мало місце падіння обсягів перевезень на 1,9 %, спричинене санкціями РФ. Але у другому півріччі обсяги вантажних перевезень та вантажообіг збільшилися в усіх видах сполучень на 11,3% та на 9,5% відповідно.

«Залізничний транспорт у 2016 році сприяв функціонуванню всіх галузей виробництва та економічному розвитку, задовольняючи зростаючі потреби попиту української промисловості», - стверджується в заяві Укрзалізниці.

Зокрема, у 2016 році були повністю виконані завдання із забезпечення потреб енергетичної галузі України та підготовки паливно-енергетичного комплексу країни до осінньо-зимового сезону 2016-2017 рр. та перевезено у внутрішньому сполученні та імпорті на ТЕС та інші підприємства України 68,6 млн тонн вугілля, що більше 2015 р. на 1,3 млн тонн.

Щодо процедури формування залізничних тарифів, то Укрзалізниця, згідно заяви, не наділена повноваженнями самостійно їх встановлювати та потребує низки нормативно-правових та регуляторних актів для зміни методики розрахунків за вантажоперевезення. 

Також Укрзалізниця підтримує утворення незалежного органу з регулювання тарифів, але це, на думку авторів заяви, є компетенція парламенту, оскільки необхідний відповідний закон. 

Нагадаємо, що напередодні Американська торговельна палата в Україні провела опитування серед своїх компаній-членів щодо ефективності роботи ПАТ «Укрзалізниця» у 2016 році. За його результатами, 54% респондентів вважають, що ситуація у сфері залізничних вантажних перевезень погіршилася. До того ж, 61% опитуваних вважають неефективними заходи Укрзалізниці у сфері боротьби з корупцією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-