Порошенко про е-реєстр відшкодування ПДВ: Україна йшла до цього дня 21 рік

Порошенко про е-реєстр відшкодування ПДВ: Україна йшла до цього дня 21 рік

Укрінформ
Запровадження електронного адміністрування повернення ПДВ є одним з важливих етапів, який має величезну антикорупційну складову.

Про це на нараді щодо початку роботи в Україні електронного реєстру автоматичного відшкодування податку на додану вартість заявив Президент України Петро Порошенко, повідомляє прес-служба глави держави.

"Запровадження електронного адміністрування повернення ПДВ є одним з важливих етапів, який має величезну антикорупційну складову. Разом із введенням прозорих механізмів закупівлі газу, державних електронних закупівель через систему ProZorro, делегуванням фінансового ресурсу на місця в рамках децентралізації, коли громада сама вирішує, куди спрямовувати кошти і має можливість контролювати їх використання за прозорим механізмом. Запам’ятайте сьогоднішній день - 3 квітня ми запускаємо систему прозорого громадського контролю за відшкодуванням ПДВ", - цитує Президента прес-служба.

Порошенко зауважив, що тривалий час замість прозорої роботи відбувались лише спекуляції у цій сфері. "Україна до цього дня йшла з 1996 року. 21 рік українські підприємці, українські бізнесмени чекали прозорості відшкодування податку на додану вартість. 21 рік, на жаль, система відшкодування ПДВ живила корупціонерів, які за непрозорі механізми відшкодування часто-густо отримували хабарі. 21 рік, на жаль, з повітря бралися кошти, витягувалися з державного бюджету. І це мало величезні негативні наслідки для економіки", - констатував він.

Серед переваг роботи системи  Порошенко назвав скасування ручного режиму відшкодування податку і повну автоматизацію процесу: у реєстрі кожен зможе проконтролювати дату внесення заявки на відшкодування, податок відшкодовуватиметься виключно у хронологічному порядку, система перевірок буде публічною, з обгрунтуваннями та визначеним терміном.

"Передача висновку стане чітко контрольованою під визначеним терміном і ніхто не зможе відтермінувати без пояснень або скасувати чи вилучити з реєстру того чи іншого суб’єкта-платника податків", - зазначив глава держави.

Він підкреслив, що нова система створена за європейською моделлю адміністрування ПДВ, на відміну від тієї, що існувала в Україні – хибна практика адміністрування цього податку в непрозорих умовах.

 "На сьогодні ми стверджуємо – реалізація руху до Європейського Союзу полягає в тому числі в автоматичному і ефективному, безкорупційному відшкодуванні податку на додану вартість", - наголосив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-