Україна vs Росія: СОТ дослідить обмеження транзиту попри заперечення РФ

Україна vs Росія: СОТ дослідить обмеження транзиту попри заперечення РФ

Укрінформ
Орган з врегулювання суперечок Світової організації торгівлі, попри заперечення Росії, ухвалив рішення створити групу експертів у спорі за позовом України до Російської Федерації щодо обмежень транзиту з України територією РФ, зокрема до Казахстану та Киргизстану.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська.

"Цей позов України до РФ є дуже важливим для нас, і не лише для нас, оскільки обмеження транзиту - це не лише частина торговельної агресії проти України обмеження двосторонньої торгівлі між Україною та РФ. Ці маніпуляції Росії, спрямовані на завдання шкоди стосункам України з третіми країнами, а також обмеження цих країн в доступі до українського продовольства, це намагання не просто вплинути, а зруйнувати традиційні стосунки та транспортні коридори, які крок за кроком століттями складались між європейською та азіатською частинами світу. Це також намагання витіснити український експорт з ринку Казахстану та Киргизстану, зробивши доставку товарів альтернативним шляхом довшої та дорожчою", - зазначила Микольська.

За її словами, указаному рішенню СОТ передувала напружена робота команди експертів в Україні зі збору доказової бази, формування юридично обгрунтованої позиції України, зустрічей з українським бізнесом та проходження обов’язкових процесуальних стадій врегулювання суперечки з РФ.

"Це не просто протидія торговельній агресії РФ, а насамперед відстоювання інтересів українських експортерів щодо можливості швидкої, безперешкодної і не дорогої доставки товарів на їх традиційні ринки – країн Закавказзя та Азії. Нас підтримують країни ЄС, США, Бразилія, Індія, Турція, Китай, Норвегія, Японія, Канада, Корея, Сингапур, Парагвай, бо розуміють, що агресія РФ щодо України є грубим нехтування всіх норм і правил міжнародної торгівлі", - зазначила також заступник міністра.

Як повідомлялося, у вересні 2016 року від України було направлено вимогу до СОТ про консультації з Російською Федерацією.

У листопаді цього ж року було проведено консультації з Російською Федерацією стосовно заходів щодо обмеження транзитного руху.

У лютому 2017 року українська сторона направила вимогу про створення групи експертів у справі DS 512 «Російська Федерація – заходи щодо транзитного руху». 20 лютого 2017 року Російська Федерація відхилила вимогу України створити групи експертів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-